februari 1, 2018 in Tips

Een wandeling door historisch Rome

Als je in Rome bent, zal één ding je gelijk opvallen. De geschiedenis ligt hier letterlijk op straat. Het maakt niet uit waar je komt, overal is wel een bijzonder monument. Ondanks dat ik al zo vaak in Rome ben geweest, blijf ik onder de indruk van alles om me heen. Hoe vaak je ook in Rome bent geweest, er is altijd wel iets wat je nog niet hebt gezien. En als je het voor een tweede keer ziet, zie je weer hele andere dingen die je de keer daarop niet opvielen.

Colosseum

Een bezoek aan het Colosseum kan niet ontbreken als je in Rome bent. Dit is de plek waar ooit gladiatoren tegen elkaar vochten. Vaak waren het slaven die hiervoor werden getraind. Daarnaast haalden de Romeinen wilde dieren uit verre landen. Gladiatoren vochten niet alleen tegen elkaar, maar ook tegen de dieren. Of ze lieten de dieren tegen elkaar vechten. Wie er ook met elkaar in gevecht waren, het was hoe dan ook bloederig en tegenwoordig zou het vooral barbaars zijn. In die tijd was het voor veel mensen afleiding. Het grootste deel van de inwoners van Rome waren arm en de bloederige spektakels in het Colosseum leidde hun af en lieten hun een moment hun ellende vergeten.

Colosseum Rome

De gevechten stopte toen de Paus ze een halt toe riep. Het Colosseum werd niet meer gebruikt en raakte in verval. Stenen werden weggehaald voor bouwmateriaal en het natuurgeweld zorgde voor verdere afbraak. Uiteindelijk was het honderden jaren later opnieuw de Paus die ervoor zorgde dat het Colosseum niet verder werd toegetakeld. Hij zag een historische meerwaarde in dit monument. Iets dat voor toekomstige generaties behouden moest worden en daar kunnen wij die Paus dankbaar voor zijn.

Als je nu naar het Colosseum gaan, zie je slechts twee derde van het ooit zo indrukwekkende stadium. Je kunt door de gangen en tribune lopen. In het midden zijn gangpaden en ruimtes, waar ooit de gladiatoren en dieren verbleven voor ze naar boven werden geleid, zichtbaar.

Forum Romanum

Tegenover het Colosseum ligt een uitgestrekt veld vol met ruïnes, een volgend stukje geschiedenis in Rome. Je zou het misschien niet zeggen, maar ooit was het Forum Romanum het centrum van Rome. De plek waar alles gebeurde. Handel, Politiek, geloof, alles gebeurde hier. En nu? Nu is het een schaduw van wat het ooit was. Tempels waar van slechts een paar pilaren over zijn. Brokken steen van een ooit magnifiek gebouw. Je zult je misschien afvragen waarom dit ooit zo belangrijke centrum verdwenen is. Dit komt door een grote brand die hier heeft gewoed. Later werden ook hier stenen weggehaald voor bouw materiaal voor nieuwe gebouwen.

Forum Romanum

Het is een groot gebied waar je doorheen kunt wandelen, maar op een enkel kraantje met drinkbaar water na, is hier geen café, restaurant of drankautomaat. Het is zeker in de zomermaanden aan te raden zelf een flesje drinken mee te nemen. Wel kun je van het terrein af om ergens iets te eten en te drinken en later op de dag met je kaartje terugkomen om de rest te bekijken.

Palatijn

De Palatijn is de heuvel die uitkijkt op het Forum Romanum. De plek waar vroeger de keizers van Rome woonden. Zij kozen deze heuvel als hun woonplek, omdat ze vanaf hier van bovenaf konden zien wat er beneden hun gebeurden. Een ander voordeel was, dat ze minder last hadden van ziektes.

Door het vertrek van de Keizers raakten de paleizen op deze heuvel in verval. Een huis dat wel goed bewaard is gebleven, is het huis van Augustus. Je kunt dit huis op een aantal dagen in de week van binnen bekijken. Daarnaast is er een klein museum waar je opgravingen van de Palatijn en het Forum Romanum kunt bekijken.

palatijn huis van augustus

Wil je het Colosseum, Forum Romanum en de Palatijn bezoeken? Koop dan je kaartje bij de Palatijn. Je hebt een combiticket die voor alle drie deze bezienswaardigheden geldig is. Bij de Palatijn is de rij het kortst.

Andere bezienswaardigheden

Als je in het historisch centrum van Rome bent, zijn het Colosseum, Forum Romanum en de Palatijn niet de enige bezienswaardigheden die je kunt bekijken. Zo heb je voor het Colosseum de boog van Constantijn. Naast de Palatijn ligt het Circus Maximus en achter het Forum Romanum zijn de Capitolijnse musea. Als je daar bij de kerk de trap omhoog gaat en rechts aanhoudt, kom je boven op het dak van het monument van Victor Emanuelle II. Vanaf hier heb je een schitterend uitzicht. Tegenover het Forum Romanum kom je nog de Trajaanse markten tegen.

Al bij al is in dit stukje van Rome meer dan genoeg te zien om je een hele dag te vermaken. Meer ideeen voor wat je in Rome kunt bezoeken, vind je in onze top 20 Rome
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *