Voor een stedentrip hoef je natuurlijk niet naar het buitenland. Onze eigen Nederland heeft meer dan genoeg steden die je echt een keer bezocht moet hebben. Wat dacht je van onze hoofdstad Amsterdam? De stad van de grachten en musea. Vermijdt de drukt in het Vondelpark of breng een bezoek aan Artis.

Wat is de beste manier om naar Amsterdam te reizen?

  • Auto Om naar Amsterdam te reizen is de auto een goede keuze, maar als je eenmaal in de stad bent, vooral in het centrum, is het verkeer chaotisch. Als je met de auto naar onze hoofdstad gaat, kun je het beste naar een P+R locatie. Vanuit daar kun je met het openbaar vervoer verder reizen.
  • Trein Een trein is ook een goede optie. Het centraal station ligt in het centrum van Amsterdam en vlakbij verschillende bezienswaardigheden.
  • Bus Er gaan verschillende busreizen naar Amsterdam.
  • Metro Als je eenmaal in Amsterdam bent is de metro een goede keuze om van de ene naar de andere bestemming in de stad te gaan. Vooral bij grotere afstanden.

Top 20

In een grote stad, zoals Amsterdam is veel te doen en te zien. Maar wat is nou het geen waar je echt naar toe moet. Stel dat je maar een dag in Amsterdam bent. Wat mag je niet missen? Bekijk onze top 20 om te zien wat wij de leukste bezienswaardigheden van onze hoofdstad vinden.

1 Het Rijksmuseum

Het Rijksmuseum is één van de grootste en meest bezochte musea van Nederland. Het is vooral één meesterwerk dat dit museum zo populair maakt. De nachtwacht, geschilderd door Rembrandt van Rijn.

Het Rijksmuseum werd in 1800 opgericht in Den Haag. In 1808 verhuisde het museum naar het koninklijk paleis in Amsterdam. Later vond er een tweede verhuizing plaats, maar het museum bleef deze keer in dezelfde stad. Naast de nachtwacht zijn er ongeveer 8000 andere kunstwerken in dit museum te bewonderen.

Adres: Museumstraat 1, 1071 XX Amsterdam

Koop alvast je tickets online

2 Anne Frank House

Anne Frank was van Duitse en Joodse afkomst. Zij verhuisde met haar familie naar Amsterdam. Door de tweede wereldoorlog en Hitlers jacht op de Joden, moesten Anne, haar zus en ouders onderduiken. Tijdens haar verblijf hield zij een dagboek bij. Het was haar droom om ooit schrijfster te worden. Uiteindelijk werd zij en haar familie gevonden en naar een concentratiekamp gebracht. De enige overlevende was Anne’s vader. Hij zorgde ervoor dat Anne’s dagboek in boek vorm uit werd gegeven.

Op 3 mei 1967 werd de Anne Frank stichting opgericht. Zij zorgde voor het behoud van het gebouw waar Anne en haar familie ooit onderdook. Zij maakte van het huis een museum.

Zowel het dagboek als het huis van Anne Frank zijn vandaag de dag nog steeds belangrijk en populair vanwege hun historische waarde.

Adres: Prinsengracht 263-267, 1016 GV Amsterdam

Koop alvast je tickets online

3 Van Gogh Museum

Vincent van Gogh is één van de bekendste kunstenaars van Nederland. In het van Gogh museum kun je grootste collectie van de wereld met de werken van deze kunstenaar zien. De collectie bestaat uit tweehonderd schilderijen, vijfhonderd tekeningen en zevenhonderd brieven.

Naast de schilderijen van van Gogh worden er ook werken tentoongesteld van kunstenaar die door hem zijn geïnspireerd, zoals o.a. Claude Monet en Paul Signac.

Het museum werd op 3 juni 1973 opgericht. Het gebouw is ontworpen door Kisho Kurokawa en Gerrit Rietveld. In 1999 kwam er een nieuwe vleugel bij het gebouw. Deze werd ontworpen door Kisho Kurokawa. De nieuwe vleugel wordt gebruikt voor tijdelijke exposities.

Het van Gogh museum ligt vlakbij het rijksmuseum, het stedelijk museum en het concertgebouw.

Adres: Museumplein 6, 1071 DJ Amsterdam

Koop alvast je tickets online

4 Artis

Artis is de dierentuin van Amsterdam. Het is de oudste dierentuin van Nederland en bestaat al sinds 1828. Artis is opgericht door G.F. Westerman, J.W.H. Werlemann en J.J. Wijsmuller. Deze dierentuin begon met slecht een vijver en oranjerie. Al snel groeide hij uit tot meer.

In de eerste jaren mocht Artis alleen bezocht worden door leden. Vanaf 1852 mochten niet leden alleen in september de dierentuin bezoeken. Tegenwoordig mag gewoon iedereen een bezoek aan Artis brengen.

Aan het einde van de twintigste eeuw werd de dierentuin grondig onder handen genomen. Met vier hectare grond extra tot hun beschikking kwamen er verschillen vernieuwingen, zoals het Wolvenbos. Begin van de 21e eeuw kwam daar nog een grote vlindertuin en insectarium bij.

Adres: Plantage Kerklaan 38-40, 1018 CZ Amsterdam

Koop alvast je tickets online

5 De Dam

Als iemand je vertelt dat je op een plein in het historisch centrum van de stad staat, dan kan dit alleen maar de Dam zijn. Dit plein is de plek voor veel evenementen. De Dam verbindt de straten Damrak en Rokin en ligt zo’n 750 meter van het centraal station.

Op de Dam vind je verschillende bezienswaardigheden, zoals het koninklijk paleis van Amsterdam, de Nieuwe Kerk en het Nationaal Monument. Het centraal station is vlakbij. Dit is de plek waar elk jaar de dodenherdenking wordt gehouden.

De Dam heeft zijn naam te danken, aan zijn oorspronkelijke functie, een dam in de Amstel. Deze dam werd gebouwd tussen 1204 en 1275. Toen de dam groot genoeg werd voor een plein, ontstond de rest van de stad eromheen.

6 Basiliek van de Heilige sint Nicolaas

Deze basiliek is de Katholieke hoofdkerk van Amsterdam. Je kunt hem vinden in het oude centrum. De basiliek werd ontworpen door Adrianus Bleijs.  De basiliek van de heilige sint Nicolaas is gebouwd in een combinatie van verschillende stijlen, zoals de Neorenaissance en Neobarok. Hij werd gebouwd tussen 1884-1887.

Dit is niet de eerste kerk met deze naam in Amsterdam. De oude kerk werd van oorsprong de Nicolaas kerk genoemd, maar staat nu bekend als de oude kerk.

In 1999 vond er een grondige restauratie plaats. In 2012 werd er een nieuw natuursteen altaar in de kerk geplaatst.

Adres: Prins Hendrikkade 73, 1012 AD Amsterdam

7 Nemo

Nemo is een modern museum dat vooral voor kinderen heel leuk is. Wetenschap en technologie staan in Nemo centraal. Nemo is meer dan een museum waar je alleen maar rond kan lopen. Je kunt er verschillende proefjes doen, om zo meer te leren over biologie, scheikunde, natuurkunde en gedragswetenschap.

Het gebouw van Nemo is ontworpen door Renzo Piano. J. Het gebouw heeft een futuristisch uiterlijk van een groot groen schip. Nemo is te vinden aan de oever van het IJ.

Naast de vaste collectie waarmee geëxperimenteerd kan worden. Zijn er regelmatig activiteiten en workshops in het museum. Naast de binnenzalen, is er een buitenterras waar je een mooi uitzicht over de rivier de IJ hebt.

Adres: Oosterdok 2, 1011 VX Amsterdam

Koop alvast je tickets online

8 Madame Tussauds

Heb je ooit oog in oog willen staan met een bekendheid. Samen op de foto. Dan moet je naar Madame Tussaud. In dit wassenbeeldenmuseum zijn zowel nationale als internationale beelden van beroemdheden te vinden.

Het wassenbeeldenmuseum is opgericht door Marie Tussaud (echte naam Marie Grosholtz). Haar moeder was werkzaam als huishoudster voor een arts die organen van was maakte. Toen hij naar Parijs verhuisde, verhuisden Marie en haar Moeder mee. De arts maakte daar een wassenbeelden kabinet. Van hem leerden Marie om beelden met was te maken.

Marie opende haar eerste museum in 1835 in Londen. Sinds 1971 zijn er steeds meer vestigingen over de hele wereld van Madame Tussauds wassenbeeldenmuseum gekomen.

Adres: Dam 20, 1012 NP Amsterdam

Koop alvast je tickets online

9 De grachten

Wie aan Amsterdam denkt, denkt aan de grachten. Zij zijn onlosmakelijk verbonden met onze hoofdstad. Ze zijn kenmerkend voor het uiterlijk van de stad. Je kunt een rondvaart maken door de grachten. Een ideale manier om de stad beter te leren kennen. Hiervoor heb je verschillende aanbieders

De hoofdgrachten die gezamenlijk de grachtengordel vormen zijn, de Singel, de Herengracht, de Keizersgracht en de Prinsengracht. Deze grachtengordel ontstond in de 17e eeuw. De grachtengordel staat sinds augustus 2010 op de werelderfgoed lijst van Unesco.

In het grachtenhuis kun je meer te weten komen over de geschiedenis en het ontstaan van de grachten en de grachtengordel.

Boek online een rondvaart

10 Vondelpark

Het Vondelpark is het populairste park van Nederland en de grootste van zijn soort in Amsterdam. Het heeft een mooie locatie langs de zuidkant van het Leidseplein. Het Vondelpark werd in 1865 geopend. Het waren particulieren die het park oprichtte. In 1953 bleken de onderhoudskosten voor de particulieren te hoog. Het park kwam toen in handen van de gemeente Amsterdam.

Het park is langgerekt en loopt van de Stadhouderskade tot de Amstelveenseweg. Het is gelegen in Amsterdam Zuid.

Het Stedelijke museum, van Gogh museum en rijksmuseum zijn op een steenworp afstand. Je kunt heerlijk in dit park wandelen. Voor kinderen zijn er verschillende speeltuinen. Het Vondelpark wordt regelmatig gebruikt voor gratis concerten en dans-, muziek optredens

11 Leidse plein

Het Leidseplein is de plek waar je heen moet als je uit wil gaan. Je vindt hier verschillende cafés, restaurants, bioscopen, popppodia en theaters. In de winter is er een schaatsbaan. Dit plein ligt in het centrum en sluit aan bij de Leidsestraat.

Het plein dankt zijn naam aan het feit dat het ooit de weg was dat naar Leiden ging.

Amsterdam American Hotel dat aan dit plein ligt, heeft een uniek uiterlijk. Het gebouw stamt uit 1900. Het Café Americain, gevestigd op de begane grond van het hotel is een aanrader. Al is het alleen maar om zijn Art Deco dat sfeerbepalend is.

Een andere bezienswaardigheid aan dit plein is het schaakmuseum. Je kunt hier terecht als je een keer tegen de computer wil schaken. Maar je kunt ook je schaakkennis bij spijkeren in de bibliotheek van het museum.

12 Stedelijk Museum Amsterdam

Het stedelijk museum Amsterdam is het volgende museum op het museumplein in onze top 20. Dit museum laat kunst en design uit de 20e en 21e eeuw zien. Zij richten zich op moderne en conceptuele kunst.

Een aantal bekende namen in met werk in het Stedelijk zijn Gilbert & George, Marc Chagall, Henri Matisse, Andy Warhol, Wassily Kandinsky, Marlene Dumas, Ernst Ludwig Kirchner, Karel Appel, Jackson Pollock, Willem de Kooning, Lucio Fontana, en Vincent van Gogh.

Het stedelijk is gevestigd in een 19e eeuws gebouw dat ontworpen is door Adriaan Willem Weissman.

Adres: Museumplein 10, 1071 DJ Amsterdam

Koop alvast je tickets online

13 Rembrandt Huis

Het Rembrandt Huis is een museum ter ere van één van de bekendste schilders uit de Nederlandse geschiedenis, Rembrandt van Rijn. Het monumentale huis waar het museum in is gevestigd, was het huis waar Rembrandt tussen 1639 en 1656 zijn werk maakte. Het Rembrandt Huis laat een collectie van Rembrandts werken zien.

Naast de etsen van Rembrandt, is het huis opnieuw ingericht zoals het er toen in de tijd dat Rembrandt hier werkzaam was uit zag. Je kunt niet alleen het atelier van de oude meester bezoeken, maar ook een kijkje nemen in zijn huiskamer en keuken.

Adres: Jodenbreestraat 4, 1011 NK Amsterdam

Koop alvast je tickets online

14 Arena

De Arena is het voetbalstadion van Amsterdam. Er zijn 54.033 zitplaatsen en daarmee is dit stadion de grootste van Nederland. Behalve belangrijke voetbalwedstrijden, worden er in de Arena ook concerten gehouden.

Sinds 1996 is de Arena de plek waar de Amsterdamse voetbalclub Ajax voetbalt. Het is deze voetbalclub die de opdracht gaf voor de bouw van het stadion. De Arena is ontworpen door architect Rob Schuurman.

Dankzij het dak dat dicht kan schuiven, kan de Arena ook met slecht weer worden gebruikt.

Adres: ArenA Boulevard 1, 1101 Amsterdam

Boek alvast online een rondleiding door de Arena

15 Amsterdam Dungeon

Als er iets is dat prominent aanwezig en gewoon is bij plaatsen als Londen, Berlijn en Hamburg, dan is het de Dungeon. Ook Amsterdam heeft hier zijn eigen versie van.

De Dungeons vertellen de duistere kant van de geschiedenis van de stad. Dit wordt uitgebeeld met elf verschillende shows, acteurs en attributen die zo uit de middeleeuwen vandaan kunnen komen.

Let op: De Amsterdam Dungeon is niet geschikt voor jonge kinderen.

Rokin 78, 1012 KW Amsterdam

Koop alvast je tickets online

16 Joods Historisch Museum

Het Joodse museum in Amsterdam laat alles zien van de Joodse geschiedenis, religie en cultuur in Amsterdam en andere delen van de wereld. Dit museum is de enige in Nederland dat geheel gewijd is aan de Joodse geschiedenis van 1900 tot heden.

Toepasselijk is het museum gevestigd in een complex dat uit vier synagogen bestaat. Het museum heeft een grote collectie van ruim 11.000 kunstvoorwerpen. Daarnaast zijn er ook historische en ceremoniële objecten in de collectie.

Tijdens de tweede wereldoorlog werd het museum gesloten. In 1955 konden zijn deuren weer worden geopend.

Adres: Nieuwe Amstelstraat 1, 1011 PL Amsterdam

Koop alvast je tickets online 

17 Bloemenmarkt

Wie bloemen wil, moet naar de bloemenmarkt van Amsterdam. Heel de week (behalve op zondag) kun je hier allerlei verschillende soorten bloemen vinden. Al vanaf 1862 wordt de markt in Amsterdam gehouden en sindsdien is hij niet weg te denken uit onze hoofdstad.

De bloemen zijn te vinden op boten die op de singel geparkeerd zijn. Dit zorgt voor een unieke markt met een heel eigen sfeer.

Laat je verassen door de heerlijke geuren en prachtige kleuren van de bloemen. Behalve bloemen zijn er verschillende souvenirwinkels bij de bloemenmarkt.

Deze bloemenmarkt staat permanent op een deel van de singel in het centrum.

18 Oude Kerk

De oude kerk van Amsterdam is een 800 jaar oude kerk. Het is niet alleen de oudste kerk van de stad, maar ook het oudste gebouw. De oude kerk werd gebouwd in 1213. In 1578 werd de kerk gerestaureerd. Het dak van de oude kerk staat bekend als het grootste middeleeuwse houten dak van Europa.

Oorspronkelijk was de kerk een Rooms Katholieke kerk. Hij droeg de naam de sint Nicolaas kerk. Nadat in 1578 de katholieke stadsregering werd afgezet, werd de kerk een protestantse kerk.

De oude kerk is gebouwd in een typische Hollandse Gotische bouwstijl. Er zijn verschillende belangrijke mensen in de kerk begraven.

Adres: Oudekerksplein 23, 1012 GX Amsterdam

19 Heineken Experience

Heineken Experience is een museum over het biermerk Heineken. Dit museum is gevestigd in de eerste Heineken brouwerij. Het gebouw werd in 1867 gebouwd. Tot 1988 werd dit gebouw nog als brouwerij gebruikt.

In 1991 werd er in een deel van het gebouw een informatiecentrum over Heineken gevestigd.

De Heineken Experience is niet zomaar een museum, het is een beleving. Je krijgt  een interactieve rondleiding. Alles wat ooit in de brouwerij gebruikt werd om het Heineken bier te maken is nog in tact. Bewonder de koperen brouwketels, de silo’s en meer. Of wordt een volleerde brouwer door middel van de games.

Heineken Experience is een aanrader voor elke bierliefhebber.

Adres: Stadhouderskade 78, 1072 AE Amsterdam

Koop alvast je tickets online

20 Koninklijk Paleis van Amsterdam

Het koninklijk paleis van Amsterdam is één van de drie grootste paleizen in Nederland. Het paleis staat ook wel bekend als paleis op de Dam. Het werd opgericht als stadhuis tijdens de gouden eeuw. Het koninklijk paleis werd tussen 1648 en 1665 gebouwd naar ontwerp van de architect Jacob van Campen. Het paleis is in een Hollands classicisme stijl gebouwd.

Het paleis wordt tegenwoordig gebruikt als ontvangstpaleis en voor tentoonstellingen. Belangrijke buitenlandse gasten van het koningshuis logeren vaak in dit paleis.

In oktober is het koninklijk paleis vaak opengesteld voor publiek om een selectie kunstwerken te bewonderen die meedingen voor de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst.

Adres: Dam, 1012 KB Amsterdam

Ook Interessant

Barcelona
Barcelona
Barcelona is een van de grootste steden van Spanje en voor veel toeristen een geliefde vakantiebestemming. Dat is niet verwonderlijk als je weet dat je in Barcelona, cultuur, winkelen en strand prima kan combineren. Voor veel voetbal liefhebbers is Barcelona een walhalla. Het is de stad van FC Barcelona. Bezoek camp Nou en het bijhorende museum als je alles van deze voetbalclub wil weten. Ontdek Sagrada Familia de kathedraal die na 200 jaar nog steeds niet voltooid is. Maak een wandeling door Park Güell en ontdek zijn bijzondere architectuur.  lees verder...
Berlijn
Berlijn
Berlijn is na de tweede wereldoorlog langere tijd in tweeën gesplitst. Letterlijk door een muur. November 1989 werd de muur eindelijk afgebroken. Ondanks dat de muur er niet meer is, is het verschil tussen het westen en oosten van Berlijn nog steeds groot. Het westen is moderner, het oosten is soberder. Een aantal delen van de muur staan nog overeind. Het langste stuk is East Side Gallery. Een ander gevolg van de muur is dat Berlijn twee dierentuinen heeft. Aanraders in het oostelijke deel van Berlijn zijn Alexanderplatz en de Hackesche Höfe. Een andere aanrader is Paleis Charlottenburg, zeker voor het mooie park daaromheen. Hou je van natuur? Dan moet je echt de Botanische tuinen bezoeken. lees verder...
Cochem
Cochem
Cochem is een gezellige Moezelstad. Een stad waar toeristen graag komen om de Moezelwijn te proeven en te genieten van het uitzicht, De topattractie is de Rijksburcht. Vanaf hier heb je een schitterend uitzicht over de Moezel en over Cochem. Vanaf Pinnerkreuz heb je eveneens een prachtig uitzicht. Het punt bovenop de berg wordt gemarkeerd met een kruis. Je kunt er komen met de kabelbaan. Een andere aanrader is het oude stadsplein. Geniet van de sfeer op een van de terrassen, terwijl je geniet van een Duitse schnitzel. lees verder...