Barcelona is bij vele een geliefde stad. Een stad met sfeer en veel bijzondere bezienswaardigheden. Deze stad in Spanje is de hoofdstad van de regio Catalonië. Het is een van de grootste steden van Spanje.

Wat is de beste manier om naar Barcelona te rijden?

  • Vliegtuig het handigste is om met het vliegtuig naar Barcelona te gaan. De reis duurt ongeveer twee uur als je vanuit Nederland vertrekt.
  • Bus Er zijn verschillende busreizen die naar Spanje gaan en ook in Barcelona komen.
  • Auto Met de auto doe je ongeveer 14 uur. Het is aan te raden om niet in een stuk door te rijden, maar regelmatig een tussenstop te doen. Daarnaast is het verstandig om tussendoor een overnachting te boeken.

Top 20 Barcelona

Je gaat binnenkort naar Barcelona, maar weet niet waar je naar toe wil? Welke bezienswaardigheden mag je echt niet missen? Doe ideeën op in onze top 20.

1 Sagrada Familia

Als je de Sagrada Familia ziet, valt het gelijk op dat deze nog in de stijgers staat. Bij de meeste gebouwen is dit zo, omdat ze gerenoveerd moet worden. Maar in het geval van deze basiliek is het omdat de bouw nog niet voltooid is. De Spanjaarden hopen dat ze Sagrada Familia eindelijk af krijgen in 2026.

Er werd begonnen met de bouw in 1882. De basiliek is ontworpen door Antoni Gaudí in opdracht van Josep María Bocabella. Er zijn verschillende redenen voor vertraging van de bouw. Zo heeft de bouw stil gelegen tijdens de Spaanse burgeroorlog. Daarnaast is de Sagrada Familia afhankelijk van giften om de bouw te bekostigen en moeten oudere delen gerenoveerd worden.

Ook al is de basiliek nog volop in aanbouw. Je kunt hem wel bezoeken.

2 Park Güell

Een andere bezienswaardigheid ontworpen door de architect Antoni Gaudí is het Park Güell. De opdrachtgever voor de bouw was Eusebi Güell. Hij wilde  een woonwijk creëren Er is tussen 1900 en 1914 gewerkt aan deze wijk. Er moesten  zestig villa’s gebouwd worden. Maar de verkoop van deze villa’s viel erg tegen. En zo kwam er een einde aan het idee van de woonwijk. Er werd doorgebouwd aan het project, maar in plaats van een wijk werd het een park.

Gaudí heeft in een van de villa’s gewoond. Deze villa staat nog steeds in het park. Hier kun je het Gaudí museum vinden. Een aanrader voor wie meer wil weten over deze architect.

Het park is gebouwd op een berg en is 15 ha groot. Het zit vol aparte beelden en object versierd met mozaïek.

 

3 Casa Milà

De volgende bezienswaardigheid in onze top 20 is wederom een architectonisch hoogstandje van de architect Antoni Gaudí. Casa Milà, ook wel La Pedrera (de steengroeve) genoemd, is misschien wel het bekendste werk van Gaudí. Dit appartementencomplex bouwde hij in opdracht van de familie Milà. Het werd gebouwd tussen 1906 en 1912. Voor de bouw liet Gaudí zich inspireren door verschillende natuurgebieden in Spanje. Door conflicten met de opdrachtgever heeft de architect het gebouw niet zelf afgerond.

Casa Milà is een van de apartste gebouwen die je ooit hebt gezien. Het is al een lust voor het oog om alleen naar de buitenkant te kijken, maar ook binnen is er van alles te zien.

Je kunt verschillende appartementen bekijken. Vanaf het dakterras heb je een prachtig uitzicht over Barcelona. Je kunt over de binnenpleinen wandelen. Daarnaast kun je naar de expositieruimte.

4 Camp Nou

Camp Nou is het voetbalstadion van Barcelona. Dit is waar de bekende voetbalclub FC Barcelona speelt. In het stadion zijn geregeld wedstrijden. Buiten wedstrijden om zijn er rondleidingen in het stadion.

Het stadion werd ontworpen door de architecten Francesc Mitjans Miró, Lorenzo García Barbón en Josep Soteras Mauri. Het werd geopend in 1957. Er zijn 99.050 zitplaatsen op de tribune. Van buitenaf zie je niet hoe groot Camp Nou eigenlijk is. Dit komt omdat er van de gemeente niet teveel in de hoogte mocht worden gebouwd. In plaats daarvan zijn de diepte in gegaan. Als je binnen bent, zul je dan ook verrast zijn.

Bij Camp Nou is een museum toegewijd aan FC Barcelona. Het museum is vernoemd naar de oud clubpresident Josep Lluís Núñez. In het museum wordt de geschiedenis van FC Barcelona verteld met o.a. bekers, foto’s en films. Daarnaast is er een ruimte voor tijdelijke exposities.

5 Kasteel van Montjuic

Het kasteel van Montjuïc, of zoals het in het Catalaans genoemd wordt Castell de Montjuïc, is een fort bovenop de heuvel Montjuïc. Dit kasteel werd vroeger niet alleen als fort, maar ook als gevangenis gebruikt. Tegenwoordig zit er een militair museum in.

Kasteel van Montjuïc werd gebouwd in 1640. Tijdens de Spaanse oorlog tussen 1705 en 1714, speelde dit fort een belangrijke rol. Het zorgde niet alleen voor een goede verdediging, het was ook een uitkijkpunt.

Halverwege de 18e eeuw werd het kasteel onder toeziend oog van Juan Martín Cermeño gerestaureerd. De oorlog had het fort zwaar beschadigd. Zijn huidige uiterlijke past dan ook meer in de tijd van de 18e eeuw.

Behalve dat je hierheen moet voor het indrukwekkende fort, is een bezoek hier naar toe een aanrader voor het uitzicht. De heuvel Montjuïc biedt je een prachtig uitzicht over Barcelona.

6 La Rambla

Wie wil winkelen moet naar de bekendste straat van Barcelona, la Rambla of  Ramblas. Je kunt hier niet alleen winkelen, maar ook gezellig op het terras zitten. Zelfs als je alleen wil wandelen, is deze straat een aanrader. Hier is altijd wel wat te beleven.

Deze straat is maar liefst 1200 meter lang. Hij loopt van het centrum richting de zee. Een deel van la Rambla is alleen voor voetgangers toegankelijk. Ook voor het openbaar vervoer is deze straat een belangrijk knooppunt. Hier komen verschillend bussen en metro’s bij elkaar en kan je handig overstappen.

De straat is verdeeld in vijf verschillende delen. Elk deel heeft zo zijn eigen bezienswaardigheden. Zo vind je in Rambla Canaletes de fontein Font les Canaletes, Rambla St. Josep staat bekend om zijn bloemenstalletjes en in Rambla dels Caputxins vind je Gran Teatre del Liceu.

7 Placa de Catalunya

Het plein Placa de Catalunya is het centrum van de stad. Dit is waar de bekende straat la Rambla begint en verschillende wijken samenkomen. Op het plein vind je twee grote winkelcentra. Het wereldwijde bekende hardrock café (met verschillende vestigingen in verschillende landen) en het populaire café Zurich zijn op dit plein gevestigd.

Ondanks het drukke verkeer, is dit een plein waar je kunt genieten van al het moois om je heen, de standbeelden, de fonteinen. Geregeld is dit de plek waar evenementen worden georganiseerd. Kortom Placa de Catalunya is een plein waar van alles te beleven valt.

Placa de Catalunya is een vrij nieuw plein van bijna 100 honderd jaar oud. Het werd geopend in 1927 door de toenmalige koning van Spanje Alfonso XIII.

8 Tibidabo

Tibidabo is een berg met daar bovenop een pretpark. De Tidibado berg ligt te midden van de Collserola-heuvels. Je kunt hier genieten van de natuur tijdens een wandeling en natuurlijk ook genieten van het prachtige uitzicht. Het gelijknamige pretpark zorgt voor de nodige fun. Zeker als je met kinderen naar Barcelona gaat, is dit pretpark een aanrader.

In 1900 werd begonnen aan een tramlijn (beter bekend als Tramvia Blau) om de top van de berg toegankelijk te maken. Behalve de tramlijn werd er nog meer verbouwd om deze plek interessant te maken voor toeristen. Er kwam een kerk, terrassen en een woonwijk. De tramlijn werd uiteindelijk de eerste attractie van het pretpark.

De Tibidabo staat tegen de stadsgrenzen van Barcelona aan. De berg is 512 meter hoog.

9 Spaans Dorp

Het Spaanse dorp, ook wel Poble Espanyol genoemd, is een open lucht museum. Het dorp is ter gelegenheid voor de wereldtentoonstelling van 1929 gebouwd. Het was de bedoeling dat het na de tentoonstelling gesloopt zou worden. Dit is nooit gebeurd.

Het Spaanse dorp is uitgegroeid tot een toeristische trekpleister. Ambachtslieden laten hun werk zien. In de winkels kan handgemaakt werk worden gekocht. Het dorp bestaat uit 117 verschillende gebouwen. De gebouwen zijn in verschillende bouwstijlen uit verschillende Spaanse streken gebouwd. Het zijn replica’s van bestaande gebouwen.

Je kunt het Spaanse dorp vinden op de heuvel Montjuïc

10 Museu Picasso

Museu Picasso is gewijd aan de kunstenaar Picasso. De Spanjaard Pablo Picasso staat bekend om zijn moderne kunstwerken. Het museum is in vijf naast elkaar gelegen middeleeuwse paleizen gevestigd.

Museo Picasso laat voornamelijk werken zien van Picasso uit zijn jonge jaren. De collectie bestaat uit meer dan 4000 werken. Behalve schilderijen zijn er ook tekeningen en keramiek. Naast de uitgebreide permanente collectie, organiseert het museum regelmatig tijdelijke exposities. Meestal staan ze in het teken van Picasso.

11 Aquarium Barcelona

De volgende aanrader voor wie met kinderen naar Barcelona gaat, is het aquarium van Barcelona. Vooral de afdeling explora is een aanrader voor kinderen. Bij de rest van het museum mag je alleen kijken, maar bij dit deel mogen kinderen zelf ontdekken met vijftig verschillende activiteiten waarmee ze meer leren over het zeeleven.

Ontdek het zeeleven in 35 verschillende waterbassins. Het aquarium van Barcelona is een van de grootste van de wereld. Het werd geopend in 1995.

Durfals kunnen zwemmen met haaien (tegen betaling). Hiervoor moet je wel een duikbrevet hebben en van tevoren serveren. Je kunt het aquarium vinden bij de haven.

12 Kathedraal van Barcelona

De kathedraal van Barcelona, of zoals de Spanjaarden hem noemen catedral de la Santa Cruz y Santa Eulalia, is een kathedraal in de gotische bouwstijl. Het is de hoofdkerk van het bisdom van Barcelona.

Voor de kathedraal werd gebouw, stonden hier eerder twee andere kerken. De Kathedraal is gebouwd op de fundamenten van zijn voorgangers. De kerk is gebouwd tussen 1298 en tot halverwege de 15e eeuw. De voorgevel van de kathedraal is jonger, deze werd pas in de 19e eeuw toegevoegd aan de kathedraal van Barcelona.

De kathedraal kent een aantal eigen bezienswaardigheden die genoeg reden geven om deze kerk binnen te gaan. De crypte van de heilige Eulalia ligt in de kerk en de drie kapellen Capella del Santíssim Sagrament,  Capella de Sant Benet en Capella de Santa Llúcia zijn stuk voor stuk meesterwerken.

13 Strand Barcelona

Als je naar Barcelona gaat, zul je zeker de stad bezoeken om cultuur te snuiven. Maar deze stad biedt meer dan alleen winkels, musea en een gezellig terras. Wat dacht je er van om een dagje aan het strand te ontspannen?

Het 4,5 kilometer lange strand, staat bekend als een van de beste stranden ter wereld. Op het strand kun je ligbedden en parasols lenen. Er zijn verschillende gezellige strandtenten langs het het strand.

Het strand is verdeeld in 10 verschillende stukken. La Barceloneta is het populairst onder toeristen. Dit komt omdat dit stukje strand op loopafstand van Barcelona ligt. Om bij de andere delen te komen, kun je de metro pakken.

Behalve zwemmen, kun je aan het strand van Barcelona verschillende watersporten doen, zoals windsurfen en zeilen.

14 Mercat de la Boqueria

Op zoek naar heerlijke specerijen, fruit, groenten, vis of andere lekkernijen, dan ben je op de grootste versmarkt van Spanje op het juiste adres. De Mercat de la Boqueria heeft een groot assortiment. De markt is opgedeeld in verschillende sectoren.

Mercat de la Boqueria bestaat al sinds de 13e eeuw. Na verschillende uitbreidingen door de eeuwen heen, kwam de markt pas in 1914 op zijn huidige overdekte locatie.

Deze markt is te vinden in de straat  la Ramblas. Ook als het weer minder is, kun je de markt bezoeken. Hij is overdekt. Mercat de la Boqueria is niet alleen een populaire markt bij de Spanjaarden, ook toeristen komen hier graag.

15 Montserrat

Montserrat is een berg op ongeveer 50 kilometer afstand noordwest van Barcelona. Natuurlijk heb je een prachtig uitzicht vanaf deze berg, maar dat is niet de reden van zijn populariteit, in ieder geval niet de enige reden.

Het gelijknamige klooster van de Benedictijns monnikenoord is op de Montserrat gevestigd. Dit klooster is geliefd bij pelgrims en kunstliefhebbers. Er zijn verschillende musea gevestigd in het klooster. Om het gebouw heen is een natuurpark.

Om bij het klooster te komen, kun je het grootste stuk gewoon me de auto rijden, maar voor het laatste zul je of de kabelbaan of de trein moeten pakken.

16 Haven Barcelona

De Haven ontstond, toen Barcelona ontstond. De huidige haven is niet de eerste haven van Barcelona. De eerste haven bevond zich aan zuidelijke kant van de heuvel Montjuïc, In 1378 werd besloten om de haven te verplaatsen, mede door de groei van de stad.

In 1992 werd de oude haven gerenoveerd, om er een toeristische trekpleister van te maken en dat is aardig gelukt. Er is een winkelcentrum, bioscoop, restaurants en het aquarium. Over de oude haven is een kabelbaan.

De nieuwe haven is in 2013 gerenoveerd. Het is nog steeds een van de belangrijkste havens van Catalonië.

17 Parc Zoologic De Barcelona

Zoals je in veel steden tegenkomt, is er ook in Barcelona een dierentuin. Aanrader als je met kinderen naar Barcelona gaat. De dierentuin is gevestigd in  Parc de la Ciutadella.

In de dierentuin wonen ongeveer tweehonderd verschillende diersoorten, in totaal zijn er ongeveer 7500 dieren. Zij zijn opgedeeld in verschillende delen die hun woonomgeving nabootsen. Onder de verschillende diersoorten, zitten ook een aantal dieren die je alleen in Spanje tegenkomt.

De dierentuin van Barcelona bestaat al sinds 1892. Een bezoek aan de dierentuin is niet alleen leuk, maar zeker ook leerzaam.

18 Arc de Triomf

Je komt ze in Rome tegen, in Parijs en ook Barcelona heeft zijn eigen Arc de Triomph. Waarbij de meeste bogen zijn gebouwd als symbool van een triomf van een veldslag, is de Triomph boog is de Triomph boog van Barcelona gebouwd als toegangspoort van de wereldtentoonstelling in 1888.

De poort is ontworpen door Josep Vilaseca i Casanovas. Hij heeft gekozen voor een neo Moorse stijl.

De boog is vlakbij Parc de la Ciutadella. In dit park werd de wereldtentoonstelling gehouden. Op de plek waar deze was, staat nu de dierentuin. De Triomphboog is in tegenstelling tot de rest blijven staan. Hij wordt regelmatig gebruikt als eindpunt voor hardloopwedstrijden.

19 Klooster Pedralbes

In het klooster van Pedralbes is het historisch museum van Barcelona gevestigd. Dit klooster werd opgericht door koning Jacobus II in 1326, voor zijn vrouw. De bewoners van het klooster bestond uit een gemeenschap Clarissen. De meeste waren afkomstig uit een adelijke familie.

Dat het klooster van de koningin was, zorgde voor veel voordelen voor het klooster van Pedralbes. Na de dood van haar man, liet de koningin een paleis naast het klooster bouwen. Hier woonde zij tot haar dood. Na haar dood is ze in het klooster begraven.

In 1640 werden de nonnen door de Catalaanse opstand in 1640 verdreven. Later keerden ze terug. Vandaag de dag wordt het klooster nog steeds door een kleine groep nonnen bewoond.

Niet alleen het klooster is de moeite van een bezoek waard. Ook de tuin er omheen is prachtig met veel groen en een waterput.

20 Font Magica

Deze magische fontein zorgt voor een waar spektafel van water, muziek en licht. De fontein werd gebouwd speciaal voor de wereldtentoonstelling van 1929. De fontein is te vinden aan de voet van de Montjuïcberg.

Na een tijd van verwaarlozing. Werd de fontein in 1992 speciaal voor de olympische spelen gerenoveerd.

De magische fontein kun je niet alleen s’avonds, maar ook overdag bezoeken. Toch zal een avond bezoek als het al donker is, meer indruk op je maken. Overdag is de fontein vooral een waterspektakel, maar in de avond gaan de lichten aan, heeft de fonteinen verschillende kleuren en wordt het spektakel compleet gemaakt met muziek.

De magische fontein is uitgegroeid tot een toeristische trekpleister. Regelmatig worden hier muziek- en dansshows gegeven. Eind september wordt er als afsluiter naast een grote spectaculaire show, vuurwerk afgestoken.

Excursies

Haal meer uit je vakantie in Barcelona met een excursie. Laat je rondleiden door een ervaren gids die je alles over de stad kan vertellen. Kom op plekken waar je anders niet zo snel zal komen. Bij de bekendste bezienswaardigheden, zoals Sagrada Familia staat vaak een urenlange wachtrij. Sla deze over door van tevoren alvast online je kaartje te kopen.

Sagrada Familia

Koop alvast je tickets voor de bekendste basiliek van Barcelona, Sagrada Familia.  Bij deze basiliek staat vaak een rij van urenlang. Door alvast je kaartje te kopen, hoef je niet meer in die wachtrij te staan en hou je meer tijd over om Barcelona en Sagrada Familia te bekijken.

Camp Nou

Rondleiding door het voetbal stadion van Barcelona, het thuis station van FC Barcelona. Camp Nou een walhalla voor elke voetballiefhebber

Fietstocht door Barcelona

Fietstocht door Barcelona met Nederlandstalige gids. Een goede kennismaking met de hoogtepunten van de stad. Met deze drie uur durende fietstocht kom je langs Sagrada Familia, het stadspark en het strand.

Ook Interessant

Florence
Florence
Florence staat ook wel bekend als de stad van de renaissance. Waar je ook komt, overal proef je de sfeer uit die tijd. Daarnaast is Florence een stad waar veel bekendheden vandaan komen, denk aan de dichter Dante, de wetenschapper Galileo en niet te vergeten kunstenaar/architect/wetenschapper Leonardo da Vinci. Zij hebben in Florence duidelijk hun sporen achter gelaten. In de kerk Santa Croce vind je de praalgraven van Leonardo da Vinci en Galileo. Een architectonisch hoogtepunt van Florence is de kenmerkende rode koepel, de Dom, van Santa Maria del Fiore. lees verder...
Rome
Rome
Rome is een stad vol geschiedenis die nog terug gaat naar de tijd van de keizers en de gladiatoren. Later waren het de Pauzen die baas in Rome waren. Tegenwoordig zijn ze nog steeds de baas over hun eigen kleine staat in Rome, Vaticaanstad. Er wordt niet voor niets gezegd dat de geschiedenis op straat ligt. Rome is net een openlucht museum. Als je er rondloopt snap je het gelijk. De bekendste bezienswaardigheden zijn het Colosseum, Forum Romanum, sint Pietersbasiliek en de Vaticaanse musea. Maar Rome heeft nog veel meer te bieden. lees verder...
Praag
Praag
Praag is de grootste stad van Tsjechië. Een stad vol sfeer en geschiedenis. Het is goed te doen om hier met de auto heen te gaan met een autorit van bijna negen uur. Daarom is het een ideale vakantielocatie voor wie iets verder weg wil, maar niet met het vliegtuig. De Praagse burcht en zijn omgeving zijn een aanrader. Maar ook het eiland Kampa en historische burcht Vyšehrad mag je niet missen. Wie een eerbetoon wil brengen aan de Beatles kan een bezoek brengen aan de Lennon muur. Of je geniet van de Praagse gastvrijheid aan het historische plein Staroměstskě námĕstí. lees verder...