Ooit werd er een muur geplaatst om een scheiding te maken tussen West en Oost Berlijn. Een gevolg van de verschrikkelijke 2e Wereldoorlog. Gelukkig is deze muur al weer heel wat jaren verdwenen. Toch is het verschil tussen het commerciële Westen en het ingetogen Oosten nog steeds groot. Stukken muur staan overeind als een herinnering. Als je naar Berlijn gaat, dan moet je zeker beide delen van deze stad bezoeken.
Wat is de beste manier om naar Berlijn te reizen?
- Vliegtuig Op dit moment zijn er twee vliegvelden in Berlijn Schonefeld en Tegel. In de toekomst zullen deze twee vliegvelden vervangen worden door een groot vliegveld Berlin Brandenburg. Door de kosten en andere tegenslagen duurt de bouw van dit vliegveld langer dan verwacht. Op dit moment hoopt men in 2018 eindelijk klaar te zijn met de bouw.
- Trein Het is mogelijk om vanaf elk station in Nederland met overstap naar Berlijn te reizen. Het voordeel is dat je uitkomt in het centrum van de stad.
- Bus Wil je niet zelf rijden en vind je het wel gezellig om met een hele groep naar Berlijn te gaan. Dan is een busreis naar de Duitse hoofdstad een goede optie.
- Auto Berlijn is vanuit Utrecht 6 uur en 30 minuten rijden. Het is met de nodige tussenstops goed te doen om met de auto naar Berlijn te gaan. Maar denk er wel aan dat je verplicht bent om in Duitsland te rijden met een milieusticker op je auto.
Top 20 Berlijn
Als je naar een grote stad als Berlijn gaat, is het niet altijd makkelijk om een keuze te maken voor wat je wil gaan zien. Zeker als je er maar een paar dagen bent. Zowel bezienswaardigheden in West Berlijn als de bezienswaardigheden van Oost Berlijn zijn indrukwekkende. Hieronder lees je onze tips in de top 20 Berlijn.
1 Berlijnse muur
Bijna dertig jaar lang was er een scheiding tussen West en Oost Berlijn doormiddel van deze muur. Een gevolg van de Tweede Wereldoorlog en de koude oorlog die daarop volgde. Bijna 200 mensen zijn overleden tijdens hun poging om via de muur van Oost naar West te gaan. Deze muur had prikkeldraad, werd bewaakt door agenten. In 1989 werd de muur gesloopt. Een aantal delen van de muur staan nog overeind. Checkpoint Charlie en East Side Gallery Zijn het bekendst.
Toen de muur nog stond was Checkpoint Charlie een controlepost. Na de val van de muur werd in 1990 ook Checkpoint Charlie weggehaald. Met een stenen silhouet is aangegeven waar deze controlepost ooit stond. Tegenwoordig is het een toeristische attractie compleet met soldaten die daar de wacht houden.
East Side Gallery is het langste stuk overgebleven Berlijnse muur en een kunstwerk op zich. De muur staat vol met graffiti. Sommige werken zijn echte pareltjes die in een museum thuis horen.
2 Rijksdaggebouw
Het Rijksdaggebouw is het Duitse parlementsgebouw. Je kunt hem vinden aan de Platz der Republik. Dit gebouw werd gebouwd tussen 1884 en 1894 na een ontwerp van Paul Wallot.
In 1933 raakte het Rijksdaggebouw door de Rijksdagbrand beschadigd. Pas na de tweede oorlog, tijdens de koude oorlog kon dit gebouw gerenoveerd worden. Zij ligging was na de bouw van de Berlijnse meer op grondgebied van West Berlijn. Het gebouw was een symbool geworden van de verdeelde stad en kon om die reden niet gebruikt worden door de politiek. In 1991 kon het Rijksdaggebouw weer gebruikt worden voor het Parlement.
Prachtig uitzicht vanaf de glazen koepel. Vanaf hier heb je niet alleen zicht op de stad, maar ook op de parlementszaal.
3 Botanische tuin
Wie op zoek is naar een stuk natuur in Berlijn, moet zeker naar de Botanische tuin. In deze tuin vind je verschillende zeldzame planten. De Botanische tuin werd tussen 1879 en 1910 opgericht voor onderzoek van diverse planten die groeiden in de Duitse kolonies. De Botanische tuin is gevestigd in een van de betere wijken van Berlijn, Dahlem
In de Botanische tuin zijn verschillende broeikassen waar planten kunnen groeien die een tropische temperatuur nodig hebben, zoals vleesetende planten, cactussen en orchideeën.
De Botanische tuin is een bezienswaardigheid die je elk seizoen kan bezoeken. In de lente komen andere planten tot bloei dan in de zomer en ook de herfst en winter heeft zijn eigen unieke uitstraling.
Naast de Botanische tuin is er een Botanisch museum waar je nog meer te weten kan komen over de planten in de tuin.
4 Branderburger Tor
De Brandenburger Tor werd gebouwd tussen 1788 en 1791 als onderdeel van de stadsmuur die om Berlijn heen gebouwd was. Als voorbeeld voor de bouw werd gekeken naar de klassieke Griekse oudheid. Het is de enige stadspoort uit die tijd die nog overeind staat. De Brandenburger Tor is te vinden naast de Pariser platz.
Een opvallend beeld bij deze poort zijn de span met paarden bovenop. Dat moet Napoleon ook hebben gedacht. Hij nam het beeld als oorlogsbuit in 1806 mee naar Parijs. Later werd het beeld door een Duitse Maarschalk teruggehaald om weer boven de Branderburger Tor geplaatst te worden.
In de tijd dat de Berlijnse muur er stond, hoorde Branderburger Tor bij Oost Berlijn. De muur liep er pal langs af wat het onmogelijk maakte om onder de poort door te lopen. Na de val van de muur kreeg deze stadspoort een renovatie.
5 Holocaust Monument
Het Holocaust monument is een monument ter nagedachtenis van de Joden die tijdens de tweede wereldoorlog sneuvelde. Het monument bestaat uit 2711 betonblokken van verschillende formaten. Het monument neemt 19.000 m² in waarbij de blokken op gelijke afstand van elkaar geplaatst staan. Het Holocaust monument werd ontworpen door Peter Eisenman. Hij wilde een desoriëntatie en gevoel van isolement nabootsen, zoals de Joden zich moeten hebben gevoeld tijdens de tweede wereldoorlog.
Het monument is zo opgezet dat je overal betonblokken zit. Je kunt er tussendoor lopen en ronddwalen. Een monument met een verhaal, dat zeker indruk op je zal maken.
Onder het monument vind je een expositieruimte. Deze expositie laat de geschiedenis van het Joodse volk zien en is gratis te bezoeken.
6 Dom van Berlijn
De Dom van Berlijn is een sierlijk gebouw met opvallende groene koepel. Deze kerk hoort tot belangrijkste protestantse kerk van de stad. Daarnaast is het ook de grootste en bekendste kerk van Berlijn. Net zoals wel meer gebouwen raakte ook de Dom tijdens de tweede wereldoorlog beschadigd. In 1975 werd hij gerenoveerd. In 1992 kon hij pas weer worden geopend.
De Dom van Berlijn werd gebouwd tussen 1894 en 1905. Hij werd ontworpen door Julius Raschdorff. De Dom is in een typische neobarok stijl gebouwd.
De Dom van Berlijn dankt zijn bekendheid mede aan de sarcofagen van de Pruisische koningen die zijn tentoongesteld in de kerk. Een ander pronkstuk van de Dom is het orgel met maar liefst 7000 pijpen. Het is mogelijk om de koepel te bezoeken. Vanaf hier heb je een schitterend uitzicht over Berlijn.
7 Paleis Charlottenburg
Paleis Charlottenburg is te vinden in het gelijknamige district. Dit paleis is gebouwd tussen 1695 en 1699 in de Barok stijl voor Sophie Charlotte. Paleis Charlottenburg is ontworpen door Johann Arnold Nering. Het is het grootste paleis van Berlijn. Tijdens de tweede wereldoorlog bleef er nog maar weinig over van dit paleis. Na de oorlog werd het helemaal opnieuw opgebouwd.
Een groot deel van het paleis is toegankelijk voor publiek. Paleis Charlottenburg kent een grote collectie porselein.
Rondom het paleis is een gigantisch park. Voor de aanleg hiervan is gekeken naar de tuin van Versailles en tekeningen uit de begintijd van Paleis Charlottenburg. Naast de grasvelden en bloemperken is er in het park een mausoleum en theehuis. Dit park is gratis te bezoeken.
Ook al is het paleis zelf een lust voor het oog, het park is dit zeker en daarom een aanrader als je in Berlijn bent.
8 Zoo Berlin
Berlijn kent, mede dankzij de scheiding die er ooit was door de muur, twee dierentuin. De eerste dierentuin is te vinden in West Berlijn, de andere in Oost Berlijn.
De Zoologischer Garten is de oudste van de twee en gelegen in West Berlijn. Daarnaast is het de bekendste van de twee dierentuinen.
Het Tierpark dat in Oost Berlijn ligt, werd geopend in 1955 omdat het voor de inwoners van Oost Berlijn niet meer mogelijk was de dierentuin in West Berlijn te bezoeken. Deze dierentuin is ruim van opzet. Oost Berlijn probeerde met de bouw zijn West Berlijnse buurman te overtreffen door grote kooien en leefgebieden voor de dieren. Er leven 10.000 dieren van 1000 verschillende dierensoorten in de dierentuin.
Na de val van de muur zijn het Tierpark en Zoologischer garten samen gaan werken.
9 Gedachteniskirche
9 Gedächtniskirche
De Gedächtniskirche werd door bombardementen tijdens de tweede wereldoorlog op 23 november 1943 in de nacht zwaar beschadigd. Vroeger was dit een gedenkplek voor Wilhelm I, de oprichter van het Duitse rijk. Zijn kleinzoon kiezer Wilhelm II liet de kerk speciaal voor zijn grootvader bouwen. De kerk is ontworpen door Franz Schwechten en gebouwd tussen 1891-1895.
Sinds de tweede wereldoorlog is het een oorlogherdenkingsplaats geworden. In 1957 was het plan om de kerk opnieuw op te bouwen. Om het plan uit te voeren zou de oude kerk afgebroken moeten worden. Uiteindelijk werd besloten deze kerk zo te laten en hooguit zodanig te renoveren dat er geen instortingsgevaar meer is. Vanaf dat moment is de Gedächtniskirche een monument.
De Gedächtniskirche is te vinden op het Breitscheidplatz, stadsdeel Charlottenburg.
10 Museumsinsel
De Lustgarten werd ooit gebouwd als tuin voor de Berliner Stadtschloss. Je kunt het park vinden op de Museumsinsel. Dit is een eilandje in de rivier de Bree. Behalve de Lustgarten zijn er op dit eiland verschillende grote en bekende kunstmusea gevestigd.
De vijf musea op de Museumsinsel zijn Alte Nationalgalerie, Altes Museum, Bode-Museum, Neues Museum en Pergamonmuseum. Het Altes museum wordt voornamelijk gebruikt voor tijdelijke tentoonstellingen. In het Neues Museum is een interessante Egyptische en Prehistorische tentoonstelling. Het Pergamonmuseum richt zich vooral op kunst uit de klassieke Romeinse en Griekse tijd.
Behalve de Lustgarten en de vijf kunstmusea vindt je ook de Berliner Dom op dit eiland. Dit is een van de belangrijkste kerken van Berlijn.
Wil je alle vijf de musea bezoeken? Dan kun je natuurlijk ook de Museumsinsel kaart kopen
11 Spree
Er zijn verschillende rivieren en meren rondom en in Berlijn. De belangrijkste en bekendste hiervan is de Spree. Veel bezienswaardigheden kun je juist vanaf het water goed bezichtigen. Behalve Berlijn gaat de Spree ook door Saksen en Brandenburg. De lengte van de rivier is ongeveer 400 km. Een boottocht door de Spree is dan ook een grote aanrader.
In het midden vind je een uniek eiland met verschillende kunstmusea, de Museumsinsel.
Je kunt genieten van het uitzicht over de stad, terwijl je uitrust. In de tussentijd kun je foto’s maken en luisteren naar de Nederlandstalige audio guide. Er zijn verschillende rondvaarten mogelijk, zowel overdag als in de avond als de stad een hele andere sfeer heeft.
Klik hier voor meer informatie over de verschillende boottochten in Berlijn
12 Pariser Platz
Pariser Platz is een gezellig vierkant plein. De bekende straten Unter den Linden en de Straße des 17. Juni. komen uit op dit plein. Je vindt hier bezienswaardigheden als de Brandenburger Tor, Amerikaanse ambassade, Franse ambassade en de kunstacademie. Het plein is vernoemd naar Franse hoofdstad Parijs.
Na de tweede wereldoorlog raakte Pariser Platz in verval. Veel gebouwen rondom het plein sneuvelde tijdens de oorlog en na de bouw van de Berlijnse muur hoorde dit plein eigenlijk nergens bij. Pas na de val van de muur kon er gedacht worden aan het heropbouwen van Pariser Platz. Begin jaren 90 werd hieraan begonnen.
Doordat het plein na de val van de muur opnieuw is opgebouwd heeft alles rondom het plein een moderne uitstraling.
13 Topographie des Terrors
De tweede wereldoorlog is een zwarte bladzijde in de geschiedenis van Duitsland. Met Hitler en zijn nazi’s aan de macht ontstond er een jacht op het Joodse volk. Zij werden met treinen naar concentratie kampen gestuurd.
Topographie des Terrors is een tentoonstelling over de Nazi’s en hun misdaden tijdens de tweede wereldoorlog. Het museum is toepasselijk gelegen aan de de Stresemanstrasse. Tijdens de tweede wereldoorlog waren hier de drie grootste hoofdkantoren van de Nazi’s. Na de oorlog werden deze drie gebouwen gesloopt.
Het museum is gevestigd in een oude martelkelder van de Nazi’s.
14 Aquadom & Sea Life
Maak kennis met de wondere waterwereld tijdens een bezoek aan de Aquadom en Sealife. Deze bezienswaardigheid is vooral ideaal als het slecht weer is. Zeker als je met kinderen Berlijn bezoekt is het aanrader. Zij zullen hun ogen uitkijken als ze al die verschillende soorten vissen voorbij zien zwemmen, maar ook volwassenen kunnen zich hier prima vermaken.
De Aquadom is een glas in een cilindervorm van 25 meter groot. Binnenin is een transparante lift. Als je hier in gaat heb je het gevoel alsof je een onderdeel van het Aquarium bent. Het schoonmaken van de Aquadom is een attractie op zich. Dit wordt 3 a 4 keer per dag door duikers gedaan.
Naast het Aqaudom en Sealife zijn er in het complex kantoren, een hotel en een restaurant
15 Alexanderplatz
Alexanderplatz is vernoemd naar de Russische Tsaar Alexander I. Deze naam kreeg het plein na een bezoek van de Tsaar in 1805. Daarvoor stond het plein beter bekend onder de naam Ossenmarkt.
Een groot deel van de gebouwen rondom dit plein werd tijdens de tweede wereldoorlog door bombardementen vernietigd. Na de oorlog werd Alexanderplatz onderdeel van Oost Berlijn. Het plein vormde een centrum voor het Oost deel van de stad. Na de val van de muur is Alexanderplatz een centrum voor heel Berlijn geworden.
Er zijn verschillende bezienswaardigheden bij dit plein, zoals de fontein van vriendschap.
16 Altes museum
Het Altesmuseum is een van de musea op het Museumsinsel. De collectie van dit museum bestaat uit archeologische voor werpen. Niet alleen de collectie, maar ook het gebouw zelf ,dat als een hoogtepunt voor het neoclassicisme wordt gezien, is een lust voor het oog.
Het Altesmuseum werd gebouwd tussen 1825 en 1830 na een ontwerp van Karl Friedrich Schinkel. Dit was het eerste museum van Berlijn.
Vlak voor het einde van de tweede wereldoorlog was er in het museum een grote brand. Gevolg hiervan was dat het gebouw volledig vernietigd was. Gelukkig werd het Altesmuseum gerenoveerd na de oorlog. In 1966 werd het museum opnieuw geopend.
17 Fernsehturm
De Fernsehturm is een tv/radio antenne die kenmerkend is voor de skyline van Berlijn. Met zijn 368 meter is dit het hoogste gebouw van de stad. Naast dat de toren functioneel is als antenne, is het ook een toeristen trekpleister. In de toren zit een restaurant in de kenmerkende bol. Vanaf daar heb je een mooi uitzicht over de stad.
De Fernsehturm werd tussen 1965 en 1969 gebouwd in Oost Berlijn. De toren staat op Alexanderplatz. De toren werd ontworpen door Hermann Henselmann. Bij de bouw is er hulp geweest van Zweedse ingenieurs.
In de tijd dat de Berlijnse muur nog overeind stond, was de Fernsehturm een symbool van de DDR. Tegenwoordig is het een symbool voor heel Berlijn.
18 Hackesche Höfe
De Hackesche Höfe bestaat uit acht verschillende aan elkaar gekoppelde binnenpleintjes in het oosten van Berlijn. De Hackesche Höfe is vlakbij Alexanderplatz. De pleinen zijn aan het begin van de 19e eeuw gemaakt. Ze zijn ontworpen in de stijl Jugendstil.
Bij deze pleintjes vind je verschillende kantoren, appartementen en gezellige café’s. Een ideale plaats om even tot rust te komen onder het genot van een kop koffie. Daarnaast vind je hier een bioscoop, een kameleontheater, winkels en verschillende restaurants. Als je naar het centrale plein gaat zie je verschillende gebouwen die betegeld zijn met mozaïeken.
Ook de Hackesche Höfe had zwaar te lijden onder de tweede wereldoorlog. Na de oorlog werden deze pleinen weer helemaal in ere hersteld.
19 Gendarmenmarkt
De Genarmenmarkt is een van de bekendste en populairste pleinen van Berlijn. Twee opvallende gebouwen aan dit plein zijn de twee bijna identieke kerken. In het midden van het plein staat een beeld van de Duitse dichter Friedrich Schiller. Het derde gebouw langs het plein is een concertgebouw.
De Französischer Dom is de oudste van de twee bijna identieke kerken. Deze werd gebouwd tussen 1701 en 1705. De tweede kerk is de Deutscher Dom. Tijdens de tweede wereldoorlog werd de Deutscher Dom vernietigd. In 1993 werd hij pas opnieuw opgebouwd.
De Konzerthaus, concertzaal, werd in 1821 gebouwd. Hij werd ontworpen door Karl-Friedrich Schinkel. Ook de Konzerthaus raakte tijdens de tweede wereldoorlog zwaar beschadigd. In 1984 was de renovatie klaar en kon de concertzaal weer gebruikt worden.
20 Potsdamer Platz
Potsdamer platz is een van de bekendste en modernste pleinen in het centrum van Berlijn. Na de tweede wereldoorlog werd dit plein door de Berlijnse muur in tweeën gesplitst. Na de val van de muur is er een klein stuk op Potsdamer Plats overeind gebleven.
Een ander souvenir van de koude oorlog is een grenswachtpoort. Deze is verlaten, maar kan nog wel worden beklommen. Als je naar het Panoramapunkt gaat, heb je een prachtig uitzicht over de hele stad.
Een ander modern bouwwerk wat de moeite van een bezoek waard is, is het Sony centrum. Dit gebouw is gesponsord door Sony en werd geopend in 2000. Indrukwekkend aan dit gebouw is het verlichte dak. In het Sony centrum vind je een Imax 3d bioscoop en een film museum.
Ook aan de kinderen is gedacht. In het Sony centrum is een Legoland. Er zijn verschillende dingen met lego nagebouwd, waaronder een miniversie van Berlijn.
Excursies
Hop on off bus
Bekijk alle monumenten van Berlijn in 1 of 2 dagen met de Hop on Off bus. Je kunt bij verschillende haltes uitstappen en weer terug instappen. De Hop on Off bus is een goede eerste kennismaking met Berlijn.
Berliner Dom
Breng een bezoek aan de indrukwekkende Dom van Berlijn. De grootste en meest bekende kerk van de stad. De Dom is te vinden op Museumsinsel. Een eiland met de vijf grootste musea van Berlijn. Combineer de Dom met een van deze musea.
Fietstocht
Ontdek Berlijn met de fiets onder begeleiding van een Nederlandstalige gids. Er zijn voldoende fotomomenten tijdens de tocht van 3,5 uur. Kom langs bekende bezienswaardigheden zoals Checkpoint Charlie en Potsdamer Platz.
Ook Interessant
Cochem is een gezellige Moezelstad. Een stad waar toeristen graag komen om de Moezelwijn te proeven en te genieten van het uitzicht, De topattractie is de Rijksburcht. Vanaf hier heb je een schitterend uitzicht over de Moezel en over Cochem. Vanaf Pinnerkreuz heb je eveneens een prachtig uitzicht. Het punt bovenop de berg wordt gemarkeerd met een kruis. Je kunt er komen met de kabelbaan. Een andere aanrader is het oude stadsplein. Geniet van de sfeer op een van de terrassen, terwijl je geniet van een Duitse schnitzel. lees verder...
Amsterdam, heeft ook voor ons Nederlanders veel te bieden. Wat Amsterdam vooral bijzonder maakt zijn de grachten. Daarin is onze hoofdstad uniek. Het is een stad dat barst van de musea, gezellige cafés, winkels en meer. Je kunt een bezoek aan Amsterdam goed combineren met uitwaaien aan het strand van Scheveningen. Kinderen zullen onder de indruk zijn van het Anne Frank huis, genieten van de proefjes die ze in Nemo kunnen doen en hun idool ontmoeten in Madame Tussauds. Wil je kennis maken met de duistere kant van Amsterdam? Bezoek dan de Amsterdam Dungeon. lees verder...
Dat de Romeinen ooit in Trier zijn geweest is goed te zien. Zij hebben duidelijk hun sporen achter gelaten. Her en der is nog iets te zien uit de tijd dat zij de baas waren, zoals het Amfitheater en de keizerlijke thermen. Trier is een echte Moezelstad. Net zoals in de andere steden en dorpen langs de Moezel, zijn ook hier wijngaarden en kun je op verschillende plekken wijnproeven. Ontdek het speelgoed waar je opa en oma meespeelde in het speelgoed museum. Zeker voor kinderen leuk om te zien. Verwonder je over de zwarte kleur van Porta Nigra, geniet van de sfeer aan de Hauptmarkt. lees verder...