Cochem is een populair plaatsje aan de Moezel. Het is een echte wijnstad met overal langs de Moezel druivenranken en overal in Cochem wijnproeverijen. Jaarlijks komen er duizenden toeristen hier naar toe om een bezoek te brengen aan de rijksburcht of  om een van de bekende wijnen te proeven. Dat is niet verwonderlijk als je bedenkt dat deze plaats een echt Moezel plaats is, waar alles rondom de rivier gebeurd. Een sfeervolle plek waar je tot rust komt en geniet van een van de mooiste parels van Duitsland.

Wat is de beste manier om naar Cochem te reizen?

  • Auto Het meest voor de hand liggend is met de auto. Vanuit Utrecht rij je in ongeveer 3 uur en 30 minuten naar Cochem. Een dagtrip naar deze plaats is goed te doen. Maar je kunt hier ook prima een weekend of zelfs een week doorbrengen. Zeker als je meer plaatsen aan de Moezel wil bezoeken.
  • Trein Vanuit Utrecht ben je in iets meer de vier uur met de trein in Cochem. Je reist dan met de ICE ofwel Hogesnelheidstrein vanuit Nederland naar Duitsland.
  • Busreis Er zijn verschillende georganiseerde busreizen die naar Duitsland gaan en ook in Cochem komen.

Top 20 Cochem

Cochem is een van de populairste bestemming aan de Moezel. Een stad waar veel een keer heen willen. Dit is niet alleen te danken aan de gezelligheid en de sfeer, maar zeker ook aan het feit dat Cochem op een paar uur rijafstand van Nederland is. Ook voor een dagje is het goed te doen om hier heen te gaan.

Als je naar Cochem gaat, wil je natuurlijk wel weten wat je echt moet zien. Onze top 20 zal je de nodige inspiratie geven.

1 Rijksburcht Cochem

De Rijksburcht is een kasteel dat vanaf een heuveltop uitkijkt over Cochem. Niemand weet zeker wanneer de burcht gebouwd is. Waarschijnlijk is hij rond 11oo gebouwd. De eerste meldingen over de Rijksburcht in verschillende documenten zijn uit deze periode.

Vanaf deze plek heb je een prachtig uitzicht over Cochem. De ligging was vroeger ideaal, omdat de burcht van alle zijden verdedigd kon worden. In de burcht is een museum dat je kunt bezoeken. De ruimtes zijn ingericht in een neobarok stijl. Het geeft je een goed beeld van hoe ooit een kasteelheer in de rijksburcht woonde. Er zijn verschillende rondleiding door burcht. Naast de gewone rondleiding, zijn er ook rondleiding speciaal voor kinderen.

In het restaurant kan je genieten van een heerlijke maaltijd en drinken, terwijl je je laat betoveren door het uitzicht. Vanuit Cochem rijdt er een Rijksburcht shuttle naar de burcht.

2 Moezel

Vanuit verschillende plaatsen in Cochem heb je een prachtig uitzicht over de rivier de Moezel, dankzij de hoogteverschillen. De Moezel loopt door Frankrijk, Luxemburg en Duitsland. Het gebied in Duitsland rondom de Moezel staat bekend om zijn moezel wijn. De druiven die hiervoor gebruikt worden, groeien op de steile hellingen langs de Moezel. In totaal is de rivier 544 km lang.

Over de Moezel worden verschillen rondvaart boottochten georganiseerd. Tijdens zijn boottocht kun je ontspannen en genieten van het uitzicht. Bovendien zie je dingen, die je niet zou zien als je door Cochem wandelt.

Als je een boottocht over de Moezel wil, dan kan je op verschillende plaatsen opstappen. Met S Goldstück en Traben-Trarbach kun je een dagtocht maken. Je kunt ook kiezen voor een sluizentocht of een rondvaart Bernkastel-Kues. Heb je meer zin om zelf de Moezel te verkennen, dan kun je altijd met een of twee personen een kano huren.

3 Historische Marktplein

Het historische marktplein van Cochem is een echte aanrader met zijn sfeervolle vakwerkhuizen. Dit stukje van de stad geeft een goed beeld hoe het vroeger was. Midden op het plein staat de Martinsbrunnen, deze fontein stamt uit 1906. Hij verving een oude fontein uit 1459. Deze was teveel aangetast door weersomstandigheden. Het bronzen beeld op de fontein werd hier later in 1935 geplaatst.

Een opvallend gebouw op het marktplein is het Barokke stadshuis dat stamt uit 1739. Naast dit stadshuis zie je de opvallende toren van de sint Martinuskerk.

Rondom dit plein zijn verschillende winkels en terrassen waar je kunt zitten en genieten van het uitzicht.

4 Wijnproeverij

Cochem is een echt wijndorp. In de omgeving zijn verschillende wijnboeren die hun wijngaren bovenop de heuvels hebben. Bij sommige boeren kun je terecht om wijn te proeven. In Cochem zelf zijn verschillende café’s met een wijnproeverij. Maar ook bij de wijnboeren buiten Cochem kun je langs om wijn te proeven. Bij de wijnboeren kun je niet alleen proeven, maar ook alles te weten komen over de wijnen.

Je hoeft niet ver te zoeken als je wil weten waar de druivenranken groeien. Deze zie je overal langs de hellingen. Het zijn deze druiven waar de bekende moezelwijnen van worden gemaakt.

En als je een echte wijnliefhebber bent, vergeet dan niet de wijnfeesten van Cochem in je agenda te zetten.

5 Pinnerkreuz

Pinnerkreuz is het uitzicht punt van Cochem. Vanaf hier heb je een prachtig panoramisch uitzicht over de Moezel. Vanaf hier heb je misschien wel het mooiste uitzicht van Cochem. Je kunt dit punt op de Pinnerberg herkennen aan het kruisbeeld.

Om bij Pinnerkreuz te komen, kun je met de stoeltjeslift waarmee je makkelijk van het dal de berg omhoog kunt of weer terug naar Cochem kan. Een andere leuke bezienswaardigheid vlakbij Pinnerkreuz is Wildpark Klotten.

Behalve genieten van het uitzicht kun je hier ook een mooie natuurwandeling maken. Hou wel rekening dat een goede conditie hiervoor handig is, aangezien het grootste deel van de wandeling bergopwaarts zal zijn. Maar je wandelt wel door een uniek stukje natuur.

6 Kapuzinerkloster

In dit oude klooster is een congrescentrum gevestigd. Het wordt regelmatig gebruikt voor evenementen en feesten. Voor dat het Kapucijner klooster hiervoor kon worden gebruikt, heeft het een grondige renovatie ondergaan.

Het klooster werd tussen 1625 en 1634 gebouwd ten behoeve van de Kapuzinerpatres. Bij het kloostergebouw is een kerk. Nadat de Kapuzinerpatres het klooster verlieten, heeft het gebouw verschillende functies gehad, zoals een ziekenhuis en een school.

Je kunt de Kapuzinerkloster vinden op de klosterberg.

7 Ruine Winneburg

Buiten het centrum, nog voorbij Pinnerkreuz vind je de volgende parel in de bergen. De Ruine Winneburg, een ruine die tot ieders verbeelding spreekt. Wie waren ooit de bewoners en hoe is deze burcht tot verval gekomen? Het mag duidelijk zijn dat wat er nu over is, een schaduw is van het kasteel dat er ooit heeft gestaan.

De Ruine Winneburg stamt uit midden 13e eeuw. Er zijn verschillende adellijke families die de burcht hebben bewoond. Ook is deze Winneburg een tijdje bezit geweest van het bisdom als pacht.

De burcht is twee keer aangevallen door het Franse leger. De eerste keer was onder leiding van koning Lodewijk XIV. De tweede keer was onder leiding van Napoleon. Zij hadden het niet alleen gemunt op de Winneburg, maar op verschillende kastelen in die omgeving. Sinds 1935 is ruine Winneburg eigendom van Cochem

8 sint Remaclus Kerk

De sint Remaclus kerk is een opvallend bruin gebouw langs de Moezel. Je kunt hem vlakbij de oude mosterdmolen vinden. Het is een kerk die nog redelijk nieuw is, gebouwd tussen 1899 en 1968.

Deze kerk werd ontworpen door de architect Emil Steffann. Bij het ontwerp heeft Stefann de Rijksburcht die aan de andere kant van de Moezel ligt in gedachten gehad. Niet om er een kopie van te maken, want dat is de sint Remaclus kerk zeker niet. Het moest een contrapunt worden. Het was de laatste kerk die hij ontworpen heeft. Twee maanden na de afronding stierf hij door een auto ongeluk.

In de kerk bevinden zich een aantal altaarstukken, die afkomstig zijn van een parochiekerk die al langere tijd niet meer in gebruik is.

9 Cochemer Sesselbahn

De Seshelbahn is het vervoersmiddel bij uitstek voor wie de Pinnerberg wil verkennen. Met twee zit je naast elkaar in een stoeltje. Een aantal stoeltjes zijn overdekt, de meeste zijn dit niet. Als je gebruik wil maken van de kabelbaan is het wel zo handig als het weer goed is. De Stoeltjeslift brengt je 360 meter omhoog.

Als je boven bent, heb je naast het station van de Seshelbahn een cafe waar je even uit kunt rusten en kunt genieten van het uitzicht, voor je verder gaat.

Op de Pinnerberg kun je wandelen, naar  Pinner Kreuz voor het hoogste en mooiste uitzicht over Cochem en naar het pret- en dierenpark Klotten.

10 Oude Mosterdmolen

In deze oude mosterdmolen kun je zien hoe mosterd gemaakt wordt. Voor de verschillende soorten mosterd wordt naast een oud recept, ook nieuwe recepten gebruikt die de laatste jaren zijn ontwikkeld. De molenaar vertelt je alles over dit proces tijdens de rondleiding. Je kunt zien welke machines vroeger werden gebruikt om mosterd te maken. De rondleiding duurt ongeveer een half uur.

Deze molen hoort bij de oudste mosterdmolens van Europa en bestaat al sinds 1810.

Je kunt niet alleen rondkijken in de molen, maar ook de mosterd proeven. Heb je een mosterd gevonden die je bevalt, dan kan je deze in de winkel bij de molen kopen.

11 Peterskapelle

De Peterskapelle is een witte kapel die op dezelfde heuvel staat als de rijksburcht.  De kapel bevindt zich aan de westzijde van de heuvel. Van een afstand kun je hem goed zien als een witte parel onder het grote kasteel.

De kapel werd rond 1430 gebouwd. Een andere naam voor de Peterskapelle is de pestkapel. In de tijd dat deze kapel werd gebouw, was er een grote pest uitbraak.

12 Wild en Freizeitpark Klotten/Cochem

Wild en Freizeitpark Klotten/Cochem is een combinatie van een pret- en dierenpark. Dit park vind je bovenop de Pinnerberg. Je kunt er vanaf de kabelbaan naar lopen. Hou wel rekening met een wandeling 1 kilometer bergopwaarts. Van de andere kant af is een weg waarmee je het park ook met de auto kan bereiken.

Zeker als je met kinderen in Cochem bent, is dit park een aanrader. Zij kunnen zich vermaken met de vele attracties, een achtbaan, waterbaan, springbult enz. Daarnaast kun je een wandeling langs de dieren maken. Zo zie je beren, berggeiten en meer.

Wild en Freizeitpark Klotten/Cochem is een klein park dat je in een halve dag hebt gezien. Het is een leuke afwisseling met de cultuur in Cochem.

13 Sint-Martinuskerk

De toren van de sint Martinuskerk is kenmerkend voor de skyline van Cochem. Trots torent hij boven alle gebouwen in het centrum uit. Als je door het centrum loopt, kun je onder deze toren doorlopen.

De sint Martinuskerk werd tussen 1456-1503 gebouwd. Tijdens de tweede wereldoorlog werd deze kerk door bombardementen grotendeels vernield. In de jaren vijftig werd hij opnieuw opgebouwd.

Deze Rooms katholieke kerk behoort tot het bisdom van Trier. Van binnen is de sint Martinuskerk eenvoudig.

14 trein

Als je nog nooit in Cochem bent geweest is deze trein een aanrader. Het treintje rijdt langs de belangrijkste bezienswaardigheden van deze plaats. Terwijl je geniet van het uitzicht, krijg je uitleg over alles wat je ziet. Een betere kennismaking met Cochem kun je niet hebben.

Naast uitleg over de stad, wordt er ook van alles vertelt over de moezelwijn en de wijngaarden tegen de bergen aan.

Je onder de oude Moezelbrug opstappen. Heb je het treintje gemist? Geen probleem. De hele dag door blijft dit treintje rijden.

 

15 Rathaus

Het Raadhuis van Cochem is een opvallend roze gebouw. Het wordt omgeven door vakwerkhuizen en de toren van de sint Martinuskerk. Je kunt dit gebouw vinden op het historische marktplein waar ook de Martinsbrunnen is.

Dit Raadhuis is een typisch Duits gebouw. Onderin vind je een restaurant waar je iets kunt eten en drinken, terwijl je geniet van het uitzicht over het plein. Je kunt natuurlijk ook tegenover bij een van de andere cafés of restaurants zitten, zodat je uitzicht op dit prachtige roze gebouw hebt.

16 Oude Moezelbrug

De brug verbindt de twee delen van Cochem met elkaar. Je kunt hier zowel met de auto als te voet overheen. De brug loopt over de Moezel. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over de rivier.

Onder de Moezelbrug heb je een pilaar met aan de binnenkant een trap, om bovenop deze brug te komen.

17 Martinsbrunnen

De Martinsbrunnen is een fontein dat centraal staat op het historische marktplaats. In het midden van deze fontein is een beeld van een ruiter met paard.  Deze fontein is de mooiste van Cochem.

De ruiter op het beeld stelt sint Martin (sint Maarten) voor die zijn mantel deelt met een bedelaar. Sint Martin is de patroonheilige van Cochem. De eerste fontein op de marktplaats stond hier al in 1459 en ook deze had een beeld van de heilige.

In 1863 werd de eerste fontein vervangen door een nieuwe en in 1906 werd de fontein nogmaals vervangen door de huidige fontein. Het bronzen beeld werd pas in 1935 op de fontein geplaatst.

18 Edelstein-Museum Cochem

Voor wie wil weten hoe edelstenen vervaardigde worden kan terecht in het Edelstein museum in Cochem. Naast het museum is hier een winkel waar je verschillende sieraden met edelstenen kunt kopen.

Behalve het proces om van de edelstenen sieraden te maken, kom je in het museum alles over deze bijzondere stenen te weten. Je leert hoeveel tijd het kost voordat de ruwe edelsteen genoeg bewerkt is om er een sieraad van te maken.

Daarnaast heeft het museum een uitgebreide collectie met verschillende edelstenen en fossielen die in Cochem en omstreken zijn gevonden.

19 Trier

Trier is een stad aan de Moezel op ongeveer een uur rijafstand van Cochem. De Romeinen hebben hier hun sporen achter gelaten. Als je in deze stad bent, zal je zien dat deze plaats een stuk stedelijker is dan het gemoedelijke Cochem. Er zijn volop winkelstraten. Daarnaast zijn er verschillende gezellige terrassen.

Een aantal hoogtepunten in deze stad zijn, de Dom van Trier, Porta Nigra, de Hauptmarkt, het Karl Marx Haus, het Amfitheater en de Thermen.

Net als in Cochem rijdt ook in Trier een treintje rondt. Een goede kennismaking met deze stad.

Trier is de oudste stad van Duitsland. Ook al zijn hier niet zoveel wijnproeverijen als in Cochem, in Trier zijn een aantal plaatsen waar je Moezelwijn kan proeven.

20 Koblenz

Koblenz is een stad aan de Moezel op ongeveer 45 minuten afstand van Cochem. Niet alleen de Moezel, maar ook de Rijn gaat langs deze stad heen. Het is de plek waar de twee rivieren elkaar ontmoeten.

Koblenz kent een gezellige binnenstad met een aantal lekkere ijscafés. Met een kabelbaan kun je de berg op. Hier heb je een museum en  een mooie speeltuin.

Andere hoogtepunten in Koblenz zijn, de Deutsches Eck, Alte Burg, Vesting Ehrenbreitstein en Sint-Kastor Basiliek.

Net zoals is Cochem als in Trier rijdt een treintje rondt, waarmee je een goede rondleiding door Koblenz hebt.

Ook Interessant

Praag
Praag
Praag is de grootste stad van Tsjechië. Een stad vol sfeer en geschiedenis. Het is goed te doen om hier met de auto heen te gaan met een autorit van bijna negen uur. Daarom is het een ideale vakantielocatie voor wie iets verder weg wil, maar niet met het vliegtuig. De Praagse burcht en zijn omgeving zijn een aanrader. Maar ook het eiland Kampa en historische burcht Vyšehrad mag je niet missen. Wie een eerbetoon wil brengen aan de Beatles kan een bezoek brengen aan de Lennon muur. Of je geniet van de Praagse gastvrijheid aan het historische plein Staroměstskě námĕstí. lees verder...
Trier
Trier
Dat de Romeinen ooit in Trier zijn geweest is goed te zien. Zij hebben duidelijk hun sporen achter gelaten. Her en der is nog iets te zien uit de tijd dat zij de baas waren, zoals het Amfitheater en de keizerlijke thermen. Trier is een echte Moezelstad. Net zoals in de andere steden en dorpen langs de Moezel, zijn ook hier wijngaarden en kun je op verschillende plekken wijnproeven. Ontdek het speelgoed waar je opa en oma meespeelde in het speelgoed museum. Zeker voor kinderen leuk om te zien. Verwonder je over de zwarte kleur van Porta Nigra, geniet van de sfeer aan de Hauptmarkt. lees verder...
Berlijn
Berlijn
Berlijn is na de tweede wereldoorlog langere tijd in tweeën gesplitst. Letterlijk door een muur. November 1989 werd de muur eindelijk afgebroken. Ondanks dat de muur er niet meer is, is het verschil tussen het westen en oosten van Berlijn nog steeds groot. Het westen is moderner, het oosten is soberder. Een aantal delen van de muur staan nog overeind. Het langste stuk is East Side Gallery. Een ander gevolg van de muur is dat Berlijn twee dierentuinen heeft. Aanraders in het oostelijke deel van Berlijn zijn Alexanderplatz en de Hackesche Höfe. Een andere aanrader is Paleis Charlottenburg, zeker voor het mooie park daaromheen. Hou je van natuur? Dan moet je echt de Botanische tuinen bezoeken. lees verder...