Florence staat bekend als een stad van de renaissance en dat is overal terug te zien. De kerken, paleizen, nauwe straatjes, soms lijkt het of je terug in de tijd bent gegaan. Als je door de straten wandelt, proef je de gemoedelijke sfeer.

Florence is een stad die zijn bekendheid dankt aan bekende bewoners, zoals Leonardo da Vinci, Galileo en Michelangelo. De laatste twee hebben een praalgraf in de kerk Santa Croce. Daarnaast dankt de stad ook zijn bekendheid aan Dan Brown die zijn inspiratie in Florence haalde voor het schrijven van de Da Vinci code. Het is de stad waar je het bekende beeld van Michelangelo, De David kunt bewonderen. Een vakantie in Florence is ideaal te combineren met steden als Rome, Pisa en Bologna.

Wat is de beste manier om naar Florence te reizen?

  • Vliegtuig: Op ongeveer 8 kilometer afstand vind je het vliegveld van Florence. Vanuit Amsterdam met KLM en Brussels airport vliegen hierop. Een andere optie is het vliegveld van Pisa. Met Ryanair kun je vanuit Eindhoven naar Pisa en vanuit daar kun je verder naar Florence reizen met een shuttlebus.
  • Bus: Er zijn verschillende georganiseerde busreizen die naar Italie gaan. Behalve Florence bezoek je ook andere steden in de omgeving onder begeleiding van een gids.
  • Auto: Ook de auto is een optie om naar Florence te reizen. Hou er wel rekening mee dat je ongeveer (vanaf Utrecht gerekend) 13 uur onderweg bent. Een overnachting tussendoor en meerder chauffeurs, zodat je tussendoor kunt wisselen is aan te raden.

Top 20 Florence

Florence kent vele kerken, musea, paleizen en meer die je echt moet bezoeken. Helaas is het niet altijd mogelijk om alles te zien. Gelukkig is Florence niet heel groot en zijn de bezienswaardigheden op loopafstand van elkaar. Lukt het je echt niet om een keuze te maken, neem dan een kijkje in onze top 20.

1 Santa Maria del Fiore

De bekendste kathedraal van Florence is de Santa Maria del Fiore. Deze kathedraal is met zijn opvallende rode koepel kenmerkend voor de skyline van Florence. Hij staat ook wel bekend als de Doumo of de Dom.

De koepel wordt gezien als een architectonisch hoogstandje, dankzij zijn unieke constructie. Er is bijna tweehonderd jaar aan de Santa Maria del Fiore gebouwd. De bouw begon in 1296 en pas in 1472 was de kerk voltooid. De omvang van de kathedraal van Florence is gigantisch, het is dan ook de op drie na grootste kathedraal van Europa.

Niet alleen van binnen, maar zeker ook van buiten is Santa Maria del Fiore een prachtige kerk om te zien. De klokkentoren van Giotto die tegen de kathedraal zijn aangebouwd en de doopkapel die er tegenover staat, maken het plaatje compleet.

2 Boboli-tuinen

Deze prachtige tuinen liggen achter Palazzo Pitti. Ze zijn een oase van rust met verschillende beelden en fonteinen. Je kunt een bezoek brengen aan de grotten, het amfitheater of het koffiehuis, maar je kunt er natuurlijk ook uren wandelen en genieten van de oase van rust om je heen.

De Boboli-tuinen staan bekend als een van de mooiste tuinen van Italië. Ze zijn als voorbeeld gebruikt voor vele tuinen die later aangelegd zijn. Als je er rondloopt zul je snappen waarom.

Nadat de familie de’Medici de nieuwe eigenaren werden van Palazzo Pitti in 1550 begonnen zij met de aanleg van de Boboli-tuinen. Dit werd gedaan door Niccolo Percoli. Later na het overlijden van Percoli, nam Bartolomeo Ammanati het werk over. In 1776 werden de tuinen opengesteld voor publiek.

3 Santa Croce

De kerk Santa Croce lijkt van buiten een simpele typische Florence kerk met witte gevel, maar van binnen is niets minder waar. Santa Croce staat bekend om zijn praalgraven. Dat is dan ook de reden waarom je deze kerk moet bezoeken en de reden waarom hij op nummer drie van onze top 20 staat.

De praalgraven zijn niet zomaar van willekeurige burgers, ze zijn een eerbetoon aan mensen die in Florence hebben gewoond en die iets voor de stad hebben betekend. Een aantal bekende namen die een praalgraf in Santa Croce hebben zijn Michelangelo en Galileo Galilei.

Als je de Santa Croce bezoekt, moet je zeker niet vergeten een bezoek te brengen aan de kloostertuin. Via deze tuin kun je bij de Pazzi-kapel komen, een prachtig voorbeeld van een gebouw dat in de Renaissance stijl is gebouwd.

4 Ponte Vecchio

Ponte Vecchio is de bekendste brug over de rivier de Arno. Aan de buitenkant is het een prachtige brug om te zien en als je er overheen loopt is er nog meer te beleven. Op de brug zijn verschillende winkels, voornamelijk juweliers gevestigd.

Boven de brug is de Corridoio Vasariano. Deze gang werd gebouwd voor de familie de’Medici. Zo hoefde ze niet tussen het gewone volk te lopen als ze van de ene naar de andere kant van Florence wilde lopen.

In het verleden werd er een vleesmarkt op de Ponte Vecchio gehouden, vanwege de stank werd deze vervangen door de juweliers. Wie net zoals de familie d’Medici door deze gang wil lopen, kan dit via het Uffizi museum doen. Er zijn verschillende ramen in de passage die zorgen voor een panoramisch uitzicht over Florence en de Arno.

5 Palazzo Pitti

Palazzo Pitti is het paleis voor de Boboli tuinen. Er zijn verschillende musea gevestigd in Palazzo Pitti, o.a. een porselein museum, kostuummuseum en zilvermuseum. Je kunt deze musea in combinatie met de Boboli tuinen bezoeken.

De eerste eigenaar van Palazzo Pitti was Luca Pitti. Hij liet het paleis in 1458 ontwerpen door Brunelleschi. Van 1549 tot 1737 was de familie de’Medici eigenaar van Palazzo Pitti. Dit paleis is verbonden met Palazzo Vecchio door de Corridoio Vasariano.  In 1737 heeft de familie Habsburg Lotharingen in Palazzo Pitti gewoond. Later werd Napoleon Bonaparte eigenaar van het paleis.  Ook de koninklijke familie van Italië heeft hier gewoond, toen de aparte delen van Italië met elkaar verenigd werden.

Palazzo Pitti is tegenwoordig eigendom van de staat en opengesteld voor publiek.

6 Palazzo Vecchio

Palazzo Vecchio is verbonden met Palazzo Pitti door de Corridoio Vasariano. Beide paleizen waren ooit eigendom van de familie de’Medici en op deze konden ze van het ene naar het andere paleis, zonder dat ze tussen het gewone volk hoefde te lopen.

Palazzo Vecchio werd tussen 1298 en 1314 gebouwd en gebruikt als bestuursgebouw gebruikt. Toen Cosimo I de’Medici nieuwe eigenaar van Palazzo Vecchio werd, zorgde hij voor een grondige verbouwing.

Voor de ingang van Palazzo Pitti staat een kopie van de David.

7 De David

De David werd gemaakt door Michelangelo. Dit beeld laat de David uit het Bijbelse verhaal van David en Goliath zien. Goliath was een reus en niemand van het leger van Saul durfde het tegen hem op te nemen. Toen kwam David, hij was nog maar een jongen, toch wilde hij tegen deze reus strijden. Met een slinger en een steen vuurde David een steen af naar Goliath. De steen raakte de reus op zijn voorhoofd en hij viel, David overwon. Het beeld van Michelangelo beeld David uit op het moment dat hij op het punt staat Goliath aan te vallen.

Het beeld van Michelangelo is van marmer gemaakt. Hij heeft lang op Piazza della Signoria voor palazzo Vecchio gestaan. Omdat de David teveel werd aangetast door het weer, besloot men deze naar binnen te verhuizen. Het origineel staat nu in Galeria Accademia. Voor palazzo Vecchio staat een replica. Een andere replica is te vinden op piazzale Michelangelo. Deze replica is van brons gemaakt.

8 Palazzo Uffizi

Palazzo Uffizi is een paleis waar de een van de belangrijkste en oudste kunstmusea van heel de wereld in is gevestigd. In eerste instantie was het de bedoeling dat het paleis gebruikt zou wordt al kantoorruimte. Francisco de’ Medici liet Palazzo Uffizi bouwen. Hiervoor huurde hij de architect Giorgio Vasari in. Uiteindelijk gebruikte Francisco de’ Medici de ruimte niet alleen als kantoor, maar ook voor zijn kunstcollectie. Dit was het begin van galleria uffizi.

De collectie van het museum bestaat voornamelijk uit schilderijen, maar er zijn ook een aantal beelden aanwezig. De werken zijn afkomstig uit de Middeleeuwen, Renaissance en de Barok. Er zijn verschillende bekende namen te vinden in het museum, bijvoorbeeld Leonardo da Vinci, Rubens, Rembrandt en Michelangelo

Op het binnenplein zijn verschillende kunstenaar actief met het maken van portretten, karikaturen, landschappen en silhouetten.

9 Loggia dei Lanzi

Als je de Piazza della Signoria oploopt is er van alles te zien. De David voor de ingang van Palazzo Vecchio is een beeld dat gelijk opvalt. En de Neptunusfontein zal gelijk je aandacht hebben. Maar er is meer. Een overdekte open ruimen met verschillende beelden,  Loggia dei Lanzi. Je kunt vrij rondlopen tussen de beelden om deze van dichterbij te bekijken. De ingang wordt bewaakt door twee beelden van leeuwen.

Loggia dei Lanzi werd gebouwd tussen 1376 en 1382 door Benci di Cione en Simone di Francesco Talenti. De galerij zelf is een combinatie van renaissance en klassieke invloeden. De beelden zijn er later door Cosimo I de’Medici  in geplaatst. Voor hem was het een symbool van zijn macht.

De meeste beelden zijn afkomstig uit de klassieke oudheid en weerspiegelen een mythisch verhaal van een Romeinse God. Het beeld van Hercules en de centaur en het beeld van Perseus en zijn overwinning op Medusa zijn hier goede voorbeelden van.

10 Santa Maria Novella

Santa Maria Novella is gebouw tussen 1279 en 1357 . Honderd jaar later werd de bovenkant van de kerk gebouwd. De Façade van de kerk is een van de oudste van Florence. Daarnaast is het de enige kerk in Florence waarvan de voorkant nog origineel is.

Niet alleen van buiten, maar zeker ook van binnen is dit een bijzondere kerk. Door het kleurgebruik en de bogen is de illusie van grote gecreëerd. Santa Maria Novella lijkt daardoor van binnen een stuk groter dan hij in werkelijkheid is. Er zijn een aantal christelijke kunstwerken van bekende artiesten, zoals Giotto, Filippino Lippi en Masaccio in de kerk te vinden. Een andere bijzondere plek in de kerk is de Strozzi kapel.

De kerk is vlakbij het centraal station van Florence.

11 Baptisterium San Giovanni

Het Baptisterium san Giovanni is de doopkapel voor de basiliek Santa Maria del Fiore. Van de drie gebouwen op het plein is het Baptiserium san Giovanni de oudste. Hij werd gebouwd tussen 1059 en 1228. De doopkapel is gewijd aan Johannes de Doper.

De doopkapel staat bekend om zijn bijzondere bronzen deuren. De deuren zijn in drie portalen geplaatst en werden later pas aan het Baptisterium san Giovanni toegevoegd. De deuren in het zuidelijke portaal zijn de oudste van de drie. Tijdens de tweede wereldoorlog werden de deuren tijdelijk ergens anders ondergebracht om ze tegen het geweld te beschermen.

Van binnen is de doopkapel rijkelijk versierd met mozaïeken. De vloer is van marmer. Daarin zijn tekens uit de dierenriem verwerkt.

12 Cinema Teatro Odeon

Deze oude bioscoop is een must see voor elke film liefhebber. Cinema Teatro Odeon is gebouwd aan het begin van de 20e eeuw en heeft nog steeds de uitstraling van die tijd. Het is net of je in een theater zit. En daarin zit dan ook de charmes van deze bijzondere bioscoop.

Het gebouw waarin Cinema Teatro Odeon is gevestigd, heet palazzo della Strozzino. Het werd in 1457 gebouwd en bewoond door de familie Strozzi. In de 19e eeuw waren er geen nakomelingen meer van de familie Strozzi en werd er gezocht naar een nieuw bestemmingsplan voor het gebouw. Nadat het plan voor een hotel werd afgekeurd, kwam Eleonora Duse met het plan voor een bioscoop. De rest is geschiedenis.

Wie ooit een film heeft gekeken in Cinema Teatro Odeon, zal kunnen beademen dat het niet alleen om de film gaat, maar om de totaal ervaring.

13 Neptunus fontein

De Neptunusfontein is een fontein die gelijk opvalt op het moment dat je Piazza della Signoria oploopt. In het midden van de bassin staat de trotse God van het water Neptunus. Voor het gezicht van Neptunus is het gezicht van Cosimo I de’Medici gebruikt. Rondom Neptunus zijn verschillende beelden van riviergoden. Deze beelden zijn gemaakt van brons. Het beeld van Neptunus is gemaakt van marmer.

De Neptunusfontein werd gemaakt tussen 1560 tot 1575  door Bartolomeo Ammannati voor het huwelijk van Cosimo’s zoon Francesco de’Medici met Johanna van Oostenrijk. Voor het maken deze fontein had Cosimo een wedstrijd uitgeschreven.

14 Museo Galileo

Galileo Galilei leefde van 1564-1642  in Italië. Hij was een astronoom, wiskundige, natuurkundige en filosoof. Bij de kerk was hij alles behalve geliefd vanwege zijn ideeën over het ontstaan van de wereld en het universum, dit botste met het geloof.

Museo Galileo is een wetenschapsmuseum dat in het teken staat van de ontdekkingen van Galileo.  Een van de topstukken van het museum is de lens van de telescoop waarmee Galileo de manen van Jupiter ontdekte. Een ander pronkstuk zijn de vingers van Galileo, zijn wijsvinger en duim. Deze werden van zijn hand verwijderd toen zijn dode lichaam naar een ander graf werd verhuisd.

Museo Galileo kent een grote collectie dat zij te danken heeft aan de familie de’Medici en aan de familie Lorraine. Naast de permanente collectie, kent het museum ook tijdelijke exposities.

Zeker voor wie met kinderen naar Florence gaat, is dit museum een aanrader.

15 Giotto's klokkentoren

Deze klokkentoren hoort bij de basiliek Santa Maria del Fiore. Hij staat er los van gebouwd en is een magnifiek meesterwerk van zichzelf. Om die reden staat hij apart in onze top 20. Giotto’s klokkentoren werd later bij basiliek gebouwd. De bekleding aan de buitenkant van de toren is hetzelfde als die van de basiliek, zodat zij een geheel vormen.

Giotto’s klokkentoren werd gebouwd van 1334 tot 1359 door de architect Giotto di Bondon. Na het overlijden van Giotto werd de bouw van de toren overgenomen door Andrea Pisano en Francesco Talenti.

Als je de klokkentoren wil beklimmen, is een goede conditie handig. De toren is 85 meter hoog en heeft een trap met 414 treden. Vanuit de klokkentoren heb je niet alleen een schitterende uitzicht over Florence, je kunt de Doumo van dichtbij bekijken.

 

16 Leonardo da Vinci museum

Leonardo da Vinci was een kunstenaar, uitvinder en anatomist. Hij was iemand die zijn tijd ver vooruit was. Zijn bekendste schilderij was de Mona Lisa, maar hij staat ook bekend om zijn ontwerpen voor een vliegmachine en zijn anatomische tekening van de mens.

Florence kent twee musea die gewijd zijn aan het werk van Leonardo da Vinci. Het ene museum vind je in via Cavour, het andere is te vinden in via dei Servi. De laatst genoemde is onze favoriet, omdat deze iets uitgebreider is.

Het Leonardo museum is niet alleen voor volwassen leuk, maar zeker ook voor kinderen. Een aantal van Leonardo’s ontwerpen zijn gebouwd. Deze mag je uitproberen.

17 Museo degli Innocenti

Dit museum is gewijd aan kinderen die vroeger ten vondeling werden gelegd. Het gebouw waar nu het museum in is gevestigd was ooit een weeshuis waar kinderen regelmatig ten vondeling werden gelegd.

Museo degli Innocenti is een van de nieuwste musea van Florence. Het werd in juni 2016 geopend. Het museum laat de ontwikkeling zien van de rechten van het kind. Je kunt dit zien in de tentoongestelde kunst en architectuur.

Naast een permanente collectie heeft Museo degli Innocenti ook tijdelijk exposities. Er worden regelmatig activiteiten voor kinderen georganiseerd.

18 Museo Archologico Nazionale di Firenze

Museo Archologico Nazionale di Firenze is het archeologische museum van Florence. Dit museum werd opgericht door Victor Emanuelle I. Zeker als je niet alleen een liefhebber bent van de klassieke Romeinse tijd, maar ook het oude Egypte en het oude Griekenland is dit museum een aanrader.

Het eerste Museo Archologico Nazionale di Firenze was gevestigd in het Foligno-klooster. Later verhuisde het museum naar Palazzo  della Crocetta waar het museum nog steeds te vinden is.

Na de verhuizing werd de collectie uitgebreid met stukken die ooit eigendom waren van de familie de’Medici.

19 Rome

Wie een bezoek brengt aan Florence, zal merken dat een aantal andere interessante steden vlakbij zijn. Het is zeker aan te raden om een vakantie Florence te combineren met andere steden.

Rome kan zeker niet missen. Deze wereldstad ligt op een uur reisafstand van Florence. Een stad dat veel te bieden heeft. Eigenlijk is hij te groot voor een dagtrip. Het is dan ook verstandig om je van tevoren te verdiepen in alle bezienswaardigheden in Rome.

Wil je naar deze stad? Aanraders zijn het Colosseum, de Palatijn, het Forum Romanum, Sint Pietersbasiliek en de Vaticaanse musea. Wil je ooit nog een keer in Rome terugkeren? Vergeet dan niet een muntje over je schouder in de Trevi fontein te gooien.

20 Pisa

Pisa ligt op een uur reisafstand van Florence. Hij is goed te bereiken  met de bus. Wie aan Pisa denkt zal automatisch aan de scheve toren denken. Dit is dan ook de bezienswaardigheid van deze stad. Is dat het enige? Nee, Pisa heeft meer te bieden, ook al is het zeker niet zoveel als Florence en al helemaal niet zoals Rome. Toch is het een leuke stad om te bezoeken.

Het meeste in Pisa gebeurt rondom Piazza dei Miracoli. Dit is waar alle winkels en gezellige terrassen zijn. Dit is het plein waar je de scheve toren van Pisa vind. Naast de toren is er een grote witte basiliek en een doopkapel. De gebouwen staan op een groot grasveld gebouwd. Je kunt goed van dit grasveld gebruik maken om te spelen met het perspectief op je foto. Wat dacht je van een foto waarbij het lijkt alsof je de toren recht wil duwen?

Excursies

Haal meer uit je bezoek aan Florence met een excursie. Maak een wandel of fietstocht door de stad met een ervaren gids die je alles kan vertellen over wat je onderweg tegenkomt. Sla de wachtrij over van populaire bezienswaardigheden, zoals Galleria Accademia. Het museum waar de David staat.

Wandeltocht Florence

Ontdek Florence met een wandeltocht. Je komt langs bekende bezienswaardigheden, zoals de Doumo en palazzo Vecchio. De ervaren gids kan je alles vertellen over wat je onderweg ziet. Deze excursie is een ideale eerste kennismaking met Florence.

Fietstocht Florence

Deze fietstocht brengt je langs de mooiste plekken van Florence. Zoals de kerk Santa Croce, de Doumo en de rivier Arno. De Nederlandstalige gids kan je alles vertellen over wat je onderweg tegenkomt. Deze drie uur durende fietstocht geeft je een goede indruk van de stad van de renaissance.

Tickets Accademia Galleria

Accademia Galleria is misschien wel het populairste museum van Florence en dat is te zien als je de urenlange wachtrij voor de deur ziet. Eigenlijk is er maar een beeld waar iedereen voor komt. De David, het meesterwerk van Michelangelo. Koop alvast je kaartje en sla de wachtrij over.

Ook Interessant

Rome
Rome
Rome is een stad vol geschiedenis die nog terug gaat naar de tijd van de keizers en de gladiatoren. Later waren het de Pauzen die baas in Rome waren. Tegenwoordig zijn ze nog steeds de baas over hun eigen kleine staat in Rome, Vaticaanstad. Er wordt niet voor niets gezegd dat de geschiedenis op straat ligt. Rome is net een openlucht museum. Als je er rondloopt snap je het gelijk. De bekendste bezienswaardigheden zijn het Colosseum, Forum Romanum, sint Pietersbasiliek en de Vaticaanse musea. Maar Rome heeft nog veel meer te bieden. lees verder...
Barcelona
Barcelona
Barcelona is een van de grootste steden van Spanje en voor veel toeristen een geliefde vakantiebestemming. Dat is niet verwonderlijk als je weet dat je in Barcelona, cultuur, winkelen en strand prima kan combineren. Voor veel voetbal liefhebbers is Barcelona een walhalla. Het is de stad van FC Barcelona. Bezoek camp Nou en het bijhorende museum als je alles van deze voetbalclub wil weten. Ontdek Sagrada Familia de kathedraal die na 200 jaar nog steeds niet voltooid is. Maak een wandeling door Park Güell en ontdek zijn bijzondere architectuur.  lees verder...
Londen
Londen
Proef de sfeer van Londen met de bekende soldaten met grote zwarte mutsen bij Buckingham Palace en de bekende klok de Big Ben. Ontdek de duistere kant van Londen in de Londen Dungeon. Geniet van het uitzicht als je in Londen EYe zit of waan je in China als je China town bezoekt. De bijzonderste kerk van Londen is Westminster Abbey, ook wel de koningskerk van Engeland genoemd. Wil je ontsnappen aan de drukte van de stad? Dan kan dat prima in Hydepark. Piccadilly circus is het plein bij uitstek de plek om heen te gaan als je wil winkelen. lees verder...