Londen is een eigenzinnige stad met een unieke uitstraling. Nergens anders vind je de opvallende soldaten met hun rode jassen en hoge zwarte hoeden. En wat dacht je van Tower bridge en de Big Bang. Bezienswaardigheden die kenmerkend zijn voor het straatbeeld van Londen. Voor de meeste Nederlanders zal de taal geen probleem zijn. Engels is bij ons een tweede taal en in een stad als Londen komt dit goed van pas. Het is dan niet verwonderlijk dat Londen voor veel Nederlanders hoog in hun lijst staat, wat betreft steden die je minstens een keer in je leven moet hebben bezocht. Een ander voordeel is de afstand. Je bent al binnen een paar uur in Engeland.

Voor wie op zoek is naar cultuur, zit in deze stad goed. Veel musea zijn gratis te bezoeken. Het is zeker de moeite waard om een kijkje te nemen. Wil je liever winkelen? Camden Market is een grote aanrader.

Wat is de beste manier om naar Londen te reizen?

  • Auto Het is goed te doen om met de auto naar Londen te reizen, maar je zult de reis dan moeten combineren met boot of trein, aangezien er een zee tussen Nederland en Engeland is. De auto kan gewoon mee op de boot en trein.
  • Boot Er zijn verschillende veerboten die van Nederland naar Engeland varen. Je kunt met de auto op deze boot. Het is ook mogelijk om met het openbaar vervoer naar de veerboot te reizen en als voetganger mee te gaan of als fietser.
  • Trein Via Calais (Frankrijk) kun je met de trein naar Dover, vanuit daar kun je verder reizen naar Londen.
  • Vliegtuig Een vlucht naar Londen vanaf Nederland duurt ongeveer een uur. Er zijn verschillende vliegvelden rondom Londen, waarbij Heathrow de grootste is. De andere vliegvelden zijn Gatwick, Stansted, Luton, City airport en Southend. Londen is vanaf de vliegvelden goed te bereiken met het openbaar vervoer.

1 Buckingham Palace

Dit paleis is eigendom van de koninklijke familie van Groot-Brittannië. Koningin Victoria was de eerste die Buckingham Palace als woning gebruikte. Haar nakomelingen zijn dit blijven doen. Het paleis is met zijn 775 kamers een van de indrukwekkendste bouwwerken van heel Engeland.

Je weet wanneer koningin Elizabeth aanwezig is. Tijdens haar aanwezigheid zal de Engelse vlag wapperen bij Buckingham Palace. Voor de paleispoorten staat de erewacht. Herkenbaar aan hun rode kledij en opvallende grote zwarte mutsen. Als de wacht gewisseld wordt is dit een waar spektakel.

Wil je een glimp opvangen van het luxueuze leven van de koningin in Buckingham palace? Dat kan. Sinds 1993 is een klein deel van het paleis in augustus en september opengesteld voor publiek.

2 London Eye

Wie een goed uitzicht wil over Londen, moet een ritje maken in de London Eye. Dit gigantische reuzenrad met capsules geeft je een kijk op Londen dat je anders niet zult hebben. Het is 1 van de grootste reuzenrads ter wereld

Als je een ritje wil in de London Eye kan je plaats nemen in een van de 32 gesloten glazen capsules. Per capsule is er plaats voor 25 personen. Deze glazen capsules zorgen ervoor dat je 360 graden rond kunt kijken. Je kunt tot ongeveer 40 kilometer ver kijken vanaf het hoogste punt. In een half uur tijd ga je rond. Het hoogste punt van de London eye is 135 meter.

Naast een gedeelde rit is het ook mogelijk een privé capsule te huren. Je kunt dit met vrienden en familie doen, maar ook als je iets romantisch wil met je geliefde. Geef toe, zo’n ervaring en uitzicht over Londen heb je alleen met de Londen eye.

De London Eye kun je aan de oever van de rivier de Theems vinden.

3 House of Parliament

Het house of Parliament staat ook wel bekend als Palace of Westminster. Je kunt dit paleis vinden aan de oever van de Theems. Hier zetelen de eerste en tweede kamer van Engeland, ofwel zoals de Engelsen hen noemen House of Lord en House of Commons. Vroeger in de tijd van koning Eduard de Belijder, woonde ook de koninklijke familie in het Palace of Westminster. In 1530 vertrokken zij naar het Whitehall-paleis, maar House of Lord en House of Commons bleven.

Onderdeel van het House of Parliament is de bekende klokkentoren de Big Ben. Deze toren is kenmerkend voor het straatbeeld van Londen.

Het is mogelijk om een bezoek te brengen aan het House of Parliament of een van de debatten te volgen.

4 Westminster abbey

Westminster Abbey is een herdenkings- en begraafplaats voor vele bekende Engelsen uit de geschiedenis tot zo’n duizend jaar terug en het is de begraafplaats van de onbekende soldaat. Deze werd in 1920 in deze kerk begraven.

Daarnaast is deze abdij de kroningskerk van Engeland. Willem de veroveraar is de eerste die hier in 1066 tot koning van Engeland werd gekroond. Ook voor huwelijken van leden van de koninklijke familie van Engeland wordt deze abdij gebruikt.

Westminster Abbey is gebouwd in een opvallende Gotische stijl.

Je kunt een rondleiding volgen door de abdij onder begeleiding van de kosters van Westminister Abbey.

5 Tower of London

De tower of london, of simpelweg de tower, is een indrukwekkend fort aan de oever van de Theems. Een gebouw met een rijke historie. Een bezoek brengt je al gauw 800 jaar terug in de tijd.

Door de jaren heen heeft de tower of London verschillende functies gehad. Ooit was het een weelderig paleis waar de koninklijke familie verbleef, later werd het als burcht gebruikt. De tower is zelfs nog een gevangenis geweest. Tegenwoordig is het een museum. Het pronkstuk van de tower of Londen zijn de kroonjuwelen van Engeland.

Het is een oud gebruik om zwarte raven op dit terrein te houden. Dit gebruik is er niet zomaar. Er wordt gezegd dat niet alleen de tower of London, maar ook het koninkrijk zullen vallen, als deze raven het terrein ooit zullen verlaten.

6 Hydepark

Dit park is een van de grootste en meest bekende parken van Londen. Vroeger werd Hydepark als jachtgebied gebuikt door koning Henry VII. Later werd Hydepark opengesteld voor publiek. Toch is dit park nog steeds het eigendom van de Britse koninklijke familie.

Hydepark is ideaal voor wie even wil ontsnappen van het drukke stadsleven. Je kunt er goed wandelen en genieten van de natuur, de fonteinen en beelden. Het is een ideaal park voor gezinnen met diverse speelvelden voor kinderen.

Hydepark wordt regelmatig gebruikt voor evenementen, sportwedstrijden en concerten.

7 Natural history museum London

Houden je kinderen van geschiedenis en natuur of ben jezelf een liefhebber hiervan? Dan moet je echt een bezoekje brengen aan het grootste natuur en historie museum van Engeland, Natural History Museum London.

Dit museum is gratis te bezoeken. Het museum kent vijf thema’s botanie, entomologie, mineralogie, paleontologie en zoölogie. Je kunt zelfs oog in oog staan met de allang uitgestorven dinosaurussen. Wie waren zij? Hoe zagen ze er uit? Wat aten ze? De skeletten en levensechte dinosaurussen in de Dinosaurs Gallery kunnen je een antwoord op al deze vragen geven.

De collectie van het natural history museum London behoort tot de grootste van de wereld.

8 London tower bridge

De London Tower bridge is een opvallende brug over de Theems. Zijn naam dankt hij aan de naastgelegen London Tower.  Dankzij de Tower Bridge zijn twee delen van Londen met elkaar verbonden. Deze brug werd tussen 1886 en 1894 gebouwd. Hij hoort bij een van de vijf bruggen van Londen. Van deze vijf is London Tower Bridge de bekendste.

Het Londense stadsbeeld zou zonder deze brug niet hetzelfde zijn. Wie aan Londen denkt, denkt automatisch aan de Big Ben, de Engelse soldaten met hun rode tenue en hoge zwarte hoeden en uiteraard de Tower Bridge.

Je kunt binnen in de Tower Bridge een expositie over de geschiedenis van deze brug bezoeken. Als je dan toch besluit de Tower Bridge te bezoeken en je loopt van de ene naar de andere kant. Kijk dan ook eens naar beneden. Je loopt over een glazen vloer en kan op een hoogte van 42 meter naar beneden kijkt. Een ervaring waar je jaren later nog over zal praten.

9 Museum of London

De museum of London laat de geschiedenis van London zien, vanaf de prehistorie tot het heden. Je kunt dit museum vinden op loopafstand van st Pauls Cathedral.

De museum of London bestaat uit negen galeries die je gratis kunt bezoeken. De historie collectie van dit museum hoort tot de grootste van de wereld. Naast de vaste collectie kent dit museum tijdelijke tentoonstellingen. Zo heeft de museum of London altijd iets nieuws te bieden.

Het museum is opgedeeld in blokken, die elk hun eigen verhaal vertellen. Behalve o.a. kleding, wapens, beelden en videopresentatie is er zelf een victoriaanse wijk helemaal nagebouwd en krijg je als bezoeker een goed beeld van het leven uit die tijd.

10 London Dungeon

Ontdek de duistere kant van Londen in de London Dungeon. In 110 minuten reis je door de laatste duizend jaar van de stad. De London Dungeon laat deze donkere geschiedenis in 18 shows, met 20 acteurs en drie rits zien. De Acteurs brengen de meest verschrikkelijke periodes van Londen tot leven. Denk aan de tijd van Jack the Ripper, een seriemoordenaar waarvan de identiteit nog steeds onbekend is. En de pest.

De London Dungeon werd gebouwd in 1974. Over de hele wereld zijn er verschillende Dungeons, waaronder Amsterdam, Berlijn en Hamburg. Deze Dungeons zijn allemaal eigendom van Merlin Entertainments.

Sommige delen van de London Dungeon kunnen schokkend zijn. Dit is geen attractie om met jonge kinderen heen te gaan. De adviesleeftijd is dan ook 12+

11 Big Ben

De Big Ben is de bekendste klok van niet alleen heel London, maar van heel Engeland, misschien zelfs van heel de wereld. Wie kent deze kenmerkende klokkentoren nou niet?

De Big Ben is de klok van de klokkentoren van Palace of Westminster, maar bij het noemen van de Big Bang zal men al snel aan de hele toren denken. De bijnaam Big Ben heeft de toren te danken aan Benjamin Hall. Deze politicus zorgde voor de bouw van de klokkentoren.

Vanwege renovatie werkzaamheden is het momenteel niet mogelijk een bezoek te brengen aan de Big Bang. Vanaf 2020 kan dit weer.

12 st Pauls Cathedral

De st Pauls Cathedral is een 17e eeuwse kerk met een opvallende koepel. Hij is gebouwd in een typerende Engelse Barok stijl.

De st Pauls Cathedral is de grootste kathedraal van Londen. In de kerk is een bijzondere crypte waar verschillende Engelse bekendheden liggen begraven, zoals de architect die verantwoordelijk is voor de st Pauls Cathedral Christopher Wren. De st Pauls Cathedral is de kerk waar ooit prins Charles met Lady Diana trouwde.

De koepel is toegankelijk. Ook al is het een flinke klim, vanaf de koepel heb je een schitterend uitzicht over Londen.

13 Piccadilly Circus

Piccadily circus is het bekendste plein van Londen. Dit plein is populair bij veel toeristen. Vanaf hier zijn veel bezienswaardigheden op loopafstand. Er zijn verschillende winkels en bioscopen in de buurt. Bovendien is Piccadily circus zelf een plein waar veel te zien is.

Wie naar dit plein komt om te winkelen, kan het best naar de nabijgelegen straat Regent.

Kenmerkend voor dit plein zijn de felverlichte reclameborden. Ook de fontein is een herkeningspunt voor piccadily circus. Op de fontein zie je een beeld van de Griekse God Anteros.

14 Kew Gardens London

De Kew gardens is een prachtige botanische tuin in het westen van Londen. Je kunt hier goed ontsnappen van de drukte van de stad. Behalve bloemen, zijn er ook verschillende gebouwen in de tuin. De Kew gardens worden ook wel eens gezien als een van de belangrijkste botanische tuinen van de wereld. Er zijn 50.000 verschillende planten en bloemensoorten te vinden. De tuin is in 1759 aangelegd door prinses Augusta. Sinds 1841 is de Kew Gardens staatseigendom.

Als je de Kew Gardens wil bezoeken, moet je echt over de Treetop walkway lopen. Deze brug is op 18 meter hoogte en geeft een hele nieuwe kijk op de bomen die in de tuin zijn.

Een ander indrukwekkend gebouw is the hive. In deze gigantische bijenkorf kun je alles leren over het leven van bijen. Ook voor kinderen is er genoeg te doen in de Kew gardens.

15 Camden Market

Wie wil winkelen in Londen is bij Camden Market op het goede adres. Er zijn meer dan duizend unieke winkels. Daarnaast zijn er verschillende cafés, kraampjes en bars waar je eten en drinken kunt komen. Camden Market is deels overdekt.

Het aanbod is zeer divers, van juwelen tot tweedehands kleding, van antiek tot prullaria. Maar er zijn ook meubel, kleding en schoenen winkels. Iedereen kan hier wel iets naar zijn smaak vinden.

Je kunt Camden Market vinden in de gelijknamige wijk Camden town. Ook al lijkt Camden Market een hele grote markt te zijn. Eigenlijk bestaat hij uit zes verschillende markten.

16 National Gallery of London

De National Gallery London is een museum voor schilderkunst. De oudste werken van de collectie dateren uit 1250, de nieuwere werken zijn in 1900 gemaakt.

Er zijn verschillende bekende namen te vinden in de National Gallery London, zoals Leonardo da Vinci, Rembrandt van Rijn, Frans Hals, William Turner en Johannes Vermeer.

De National Gallery London kan gratis bezocht worden. Naast een vaste collecite, zijn er ook tijdelijke exposities.

17 Queen Elizabeth Olympica Parc

Het Queen Elizabeth Olympic Parc werd gebouwd voor de Olympische spelen van 2012. Het complex wordt nog steeds gebruikt voor sportevenementen. Er zijn verschillende sportvelden, zoals o.a. tennisbanen, een zwembad en een hockeyveld. Daarnaast zijn er cafés en speeltuinen. Dus ook als je niet wil sporten, maar gewoon wel relaxen is dit park ideaal.

Behalve sportevenementen, worden er ook concerten in het park georganiseerd. Daarnaast zijn er verschillende uitgestippelde wandelroutes, zowel voor volwassenen als voor kinderen. Queen Elizabeth Olympic Parc is gratis toegankelijk.

18 Trafalgar Sqaure

Trafalgar Square is een ander bekend plein in Londen. Van alle pleinen in deze stad, is dit plein de grootste. Op het plein staat een zuil omringd door leeuwen. Ook al waren deze leeuwen al vanaf het begin af aan onderdeel van het ontwerp. Ze werden later pas toegevoegd. Als voorbeeld voor deze beelden is een dode leeuw uit London zoo gebruikt. Deze zuil is een monument voor admiraal Horatio Lord Nelson.

Naast deze zuil zijn er verschillende standbeelden en fonteinen te zien op Trafalgar Square.

Aan dit plein is de National Gallery en de kerk St. Martin-in-the-Fields te vinden. Ook worden er regelmatig evenementen georganiseerd op Trafalgar Square.

Trafalgar Sqaure is niet alleen populair bij toeristen, maar ook bij duiven. In het verleden werden deze gevoerd en kon men ook voer voor deze vogels kopen. Maar vanwege de overlast, wordt er sinds 2001 geen duivenvoer verkocht en doet men er alles aan de duiven van dit plein weg te houden.

19 London Zoo

London Zoo is de dierentuin van Londen. Deze is te vinden in het noorden van Regent’s park. Bijzonder aan deze dierentuin is dat het de eerste wetenschappelijke dierentuin is.

London Zoo werd geopend in 1828. Sinds 1847 is de dierentuin opengesteld voor publiek. Momenteel zijn er meer dan 760 verschillende dieren te bewonderen in London Zoo.

Er zijn verschillende delen in London Zoo, zoals het reptielenhuis (gebruikt als decor in Harry Potter 1), land of the lions, butterfly paradise, penguin beach, gorilla kingdom en meer…

20 Globe Theater

Zelfs vandaag weet iedereen wie Shakespeare is. De man die wereldberoemde toneelstukken als Rome en Julia schreef. De bedenker van Hamlet. Het is dan ook niet verwonderlijk dat hij in zijn tijd zijn eigen theater, waar zijn toneelstukken gespeeld werden, had. Dit theater werd in 1598 gebouwd, maar werd helaas in 1613 door een brand vernietigd.

In 1997 werd het nieuwe Globe theater gebouwd. Dit theater staat op korte afstand van waar ooit het originele stond. Voor de bouw is er zoveel mogelijk gekeken naar het originele Globe theater. De herbouw werd mede mogelijk gemaakt door acteur en filmmaker Sam Wanamaker.

In dit theater worden regelmatig voorstelling opgevoerd. Daarnaast is er een expositie over William Shakespeare. Naast hedendaagse voorstelling, worden er ook voorstellingen opgevoerd die uit de tijd van Shakespeare stammen.

Excursies

Leer Londen beter kennen met een excursie. Haal alles uit je reis. Een ervaren gids leidt je rond en kan je alle ins en outs van de stad vertellen. Sla de wachtrij over door alvast je tickets online te kopen.

st. Paul's Cathedral

St Pauls Cathedral  is de bekendste kathedraal van Londen. Hij is typerend voor de skyline van Londen. St Pauls Cathedral is meer dan driehonderd jaar oud en recentelijk gerenoveerd. Dit is de kerk waar prins Charles met Lady Diana trouwde. De gids kan je alles over de geschiedenis van deze bijzondere kathedraal vertellen. Bovendien heb je het voordeel dat je de wachtrij kan overslaan.

Westminster Abbey

Westminster Abbey is een van de bekendste en mooiste kerken van de wereld. Dit is de kerk waar de Koningen en Koninginnen van Engeland zijn gekroond. De plek waar prins William met zijn Kate trouwde. Veel bekende mensen, zoals o.a. Charles Dickens en Isaac Newton liggen hier begraven. Sla de wachtrij over en bezoek de kerk met een audiogids.

Windsor, Bath, Stonehenge

Ontdek de bekendste bezienswaardigheden in de omgeving van Londen met deze excursie. Je brengt een bezoek aan de mysterieuze stenen van Stonehenge, deze stenen spreken al jarenlang tot ieders verbeelding. Ontdek het luxe leven van Windsor castle. En een bezoek aan Bath, de Romeinse baden, kunnen niet ontbreken tijdens deze excursie.

London Eye

Kijk uit over heel Londen vanuit de London Eye. Dit is een van de grootste reuzenrads ter wereld. In ongeveer een half uur rij je in een glazen gesloten capsule rond. De London Eye is vaak al uitverkocht. Koop alvast online je kaartje om verzekerd te zijn van een plek.

Hop on off bus

Verken Londen met de Hop on Off bus. Je kunt bij verschillende haltes uitstappen als je ergens rond wil kijken en later weer opstappen om naar de volgende plek te gaan. Ideaal voor een eerste kennismaking met londen.

London Pass

Met de London Pass heb je gratis toegang of korting tot verschillende musea en attracties. Bovendien is het openbaar vervoer erbij inbegrepen. Handig als je zoveel mogelijk wil zien van Londen, zonder dat het je bergen geld kost.

Ook Interessant

Amsterdam
Amsterdam
Amsterdam, heeft ook voor ons Nederlanders veel te bieden. Wat Amsterdam vooral bijzonder maakt zijn de grachten. Daarin is onze hoofdstad uniek. Het is een stad dat barst van de musea, gezellige cafés, winkels en meer. Je kunt een bezoek aan Amsterdam goed combineren met uitwaaien aan het strand van Scheveningen. Kinderen zullen onder de indruk zijn van het Anne Frank huis, genieten van de proefjes die ze in Nemo kunnen doen en hun idool ontmoeten in Madame Tussauds. Wil je kennis maken met de duistere kant van Amsterdam? Bezoek dan de Amsterdam Dungeon. lees verder...
Parijs
Parijs
Parijs, de stad van de kunst en van de romantiek. Ontdek de kunst op straat als je door de wijk Montmartre loopt. Of ga naar het Centre Pompidou. Ben je niet zo van moderne kunst? Dan past het Louvre misschien beter bij je, zeker als je een glimp wil vangen van de Mona Lisa. Vanaf de Eiffeltoren heb je een prachtig uitzicht over de stad. Je kunt een weekendje Parijs goed combineren met een bezoek aan Disneyland of Parc Asterix. Zeker als je meerdere dagen in Parijs bent, is een bezoek aan het paleis van Versailles eveneens een aanrader. lees verder...
Rome
Rome
Rome is een stad vol geschiedenis die nog terug gaat naar de tijd van de keizers en de gladiatoren. Later waren het de Pauzen die baas in Rome waren. Tegenwoordig zijn ze nog steeds de baas over hun eigen kleine staat in Rome, Vaticaanstad. Er wordt niet voor niets gezegd dat de geschiedenis op straat ligt. Rome is net een openlucht museum. Als je er rondloopt snap je het gelijk. De bekendste bezienswaardigheden zijn het Colosseum, Forum Romanum, sint Pietersbasiliek en de Vaticaanse musea. Maar Rome heeft nog veel meer te bieden. lees verder...