Online publisher van reisinformatie over bezienswaardigheden, excursies en informatie van steden met een rijke historie

Praag

Praag is de grootste stad van Tsjechië. Het is een stad vol van kunst, cultuur en geschiedenis. Deze stad ligt in de regio midden-Bohemen. Praag is zijn eigen district en heeft een eigen karakter.

Praag heeft verschillende interessante bezienswaardigheden en wijken, zoals de oude stad en Josevoz. De mooiste bezienswaardigheden die je echt niet mag missen als je in Praag bent, hebben wij in onze top 20 verzameld.

Wat is de beste manier om naar Praag te reizen?

  • Auto Als je met de auto naar Praag wil gaan, is dit goed te doen binnen een dag. De reistijd is 8 en 50 minuten vanaf Utrecht. Je hoeft alleen door Duitsland heen en bent dan al in Tsjechië.
  • Bus Er zijn verschillende busreizen die naar Praag en omgeving gaan. Zeker als je graag in gezelschap reist en niet zover met de auto wil, is dit een goede optie.
  • Trein Als je met de trein naar Praag wil, kun je met de intercity Berlijn naar Berlijn en hier overstappen op de Eurocity naar Praag. Afhankelijk van je verbinding en het aantal overstappen duurt de reis met de trein van Utrecht naar Praag 11 tot 17 uur.
  • Vliegtuig Je kunt natuurlijk ook met het vliegtuig naar Praag. Je bent er al naar anderhalf uur vliegen. Met de bus, metro of AE Airport Express kun je naar het centrum van Praag.

1 De Praagse burcht

De Praagse burcht kun je vinden op de heuvel en in de wijk Hradčany. Deze burcht is de grootste ter wereld. Hij werd in de 9e eeuw gebouwd. Eerst was het een houten met palen omheind gebouw, in de 11e eeuw liet koning Bretislav I dit gebouw vervangen door een stevige stenen burcht.

Naast de burcht zelf heb je op de heuvel verschillende binnepleinen, de Sint-Vituskathedraal, het koninklijk paleis, gouden straat, koninklijke tuinen en een aantal andere interessante paleizen, basilieken en gebouwen.

De Praagse burcht staat niet voor niets op nummer 1 in onze top 20. De burcht zelf is indrukwekkend, de omgeving is de moeite waar, het uitzicht, maar het is ook de bewaarplaats van  Wenceslaskroon. Een keer in de tien jaar wordt deze aan publiek tentoongesteld.

2 Sint-Vituskathedraal

De Sint Vituskathedraal  is onderdeel van de Praagse burcht. Hij is gebouwd in een Gotische bouwstijl. De waterspuwers lijken op die van de Notre Dame in Parijs en geven de kathedraal een griezelig uiterlijk.

De Sint Vituskathedraal werd gebouwd in 1344 ter vervanging van een andere kathedraal. Keizer Karel IV gaf hiervoor opdracht en legde de eerste steen. Zijn visie was om de grootste kathedraal ter wereld te bouwen.

In deze kathedraal ligt de heilige koning Wenceslaus begraven. Zijn tombe kun je vinden in de kapel die aan hem gewijd is. Een andere bekende die in deze kathedraal ligt begraven is degene waar de kathedraal zijn naam aan te danken heeft de heilige Vitus. Zijn overblijfselen liggen in een zilveren kist in het midden van de kathedraal.

3 Staroměstskě námĕstí

Staroměstskě námĕstí is het plein van de oude stad. Het is een historisch sfeervol plein dat ontstond in de 12e eeuw. De gebouwen rondom het plein zijn karakteristiek.

Een aantal bezienswaardigheden op dit plein zijn de Tynkerk, St.-Nicolaaskerk,  het Kinskypaleis, het huis bij de stenen klok en het Jan Husmonument. Natuurlijk kun je bij dit plein raadhuis van de oude stad niet vergeten. De toren is bekend dankzij zijn astronomische klok met miniatuurfiguurtjes.

Naast de verschillende bezienswaardigheden, maken de huizen gebouwd in een renaissance en barokstijl de moeite waar om dit plein te bezoeken. Zij maken het plaatje en de sfeer compleet.

4 Vyšehrad

Vyšehrad is een historisch fort bovenop een van de heuvels van Praag. Het werd vermoedelijk is de 10e eeuw gebouwd voor de Boheemse vorsten.

Naast het fort zijn hier een aantal interessante gebouwen, zoals de sint Peterus en sint Paulus basiliek, de Vyšehrad begraafplaats waar verschillende bekende mensen, kunstenaars en geleerden uit de Tsjechische geschiedenis liggen begraven en de sint Maarten basiliek. Daarnaast is er een museum en kunstgalerie.

Behalve rondkijken, wandelen in de tuinen en genieten van het uitzicht, kun je hier ook picknicken. Je kunt natuurlijk ook iets eten en drinken bij een van de cafés of  restaurants.

5 Strahov klooster

Het strahov klooster kent een uitgebreide bibliotheek met 200.000 boeken. Bij de verzameling horen zelfs werken uit de 9e en 10e eeuw. Werken die de vele plunderingen uit de tijd van de Bohemen hebben overleefd. Niet alleen de hoeveelheid boeken is indrukwekkend, maar de bibliotheek zelf is een plaatje op zich met zijn barokke boekenkasten en plafondschilderingen.

Een ander bezienswaardigheid van dit klooster is de Strahov Galerie. Deze galerie werd in de 19e eeuw geopend. De galerie laat meer dan 1500 schilderijen zien.

Het Strahov klooster is gebouwd op de Petřínheuvel. Voor het huidige gebouw er stond, was er een houten klooster. In 1258 werd deze vernield door een brand en werd het klooster opnieuw gebouwd.

6 Karelsbrug

De karelbrug is gebouwd over de rivier Vltava en verbindt de oude stad met de wijk Malá Strana. De brug is versierd met 30 heilige standbeelden van, onder andere de kruisiging van Jezus Christus. Deze beelden zijn later pas toegevoegd. Het eerste beeld was een beeld van St. Johannes van Nepomuk. Deze werd in 1683 geplaatst. In 1938 werd het laatste beeld geplaatst.

Deze brug is de verbinding tussen alle bezienswaardigheden van Praag. Eeuwenlang is het zelfs de enige verbinding geweest. De brug werd gebouwd in de 13e eeuw. De Karelsbrug is alleen toegankelijk voor voetgangers.

7 Petřin Uitkijktoren

Voor het mooiste uitzicht over Praag, moet je naar de Petřin Uitkijktoren. De toren staat in het Petřin bovenop een heuvel. Zijn uiterlijk doet denken aan de Eiffeltoren in Parijs. Ook al is deze toren een stuk kleiner dan zijn Franse broer, hij is nog steeds de moeite van een klim waard. De Petřin toren werd in 1891 gebouwd voor de Jubileumtentoonstelling.

Om van de voet van de heuvel naar de toren te komen, kun je de kabelbaan nemen.

In de omgeving is genoeg te doen, zoals de spiegeldoolhof en een observatorium. Daarnaast kun je in het park goed wandelen en picknicken.

8 Josefov

Deze wijk stond vroeger ook wel bekend als de Joodse buurt. Lange tijd mochten de Joden alleen in deze wijk wonen. Later mochten zij ook in andere delen van Praag gaan wonen. Tussen 1893 en 1913 werden delen van de Josevoz gesloopt.  Oude gebouwen werden vervangen door nieuwe.

Gelukkig is niet alles in die tijd gesloopt. Een aantal gebouwen uit de oude tijd zijn bewaard gebleven.

Josevoz kent verschillend bezienswaardigheden. zoals een de hoge Synagoge, het Joods museum, het geboortehuis van Franz Kafka, een oude Joodse begraafplaats, het Joodse raadhuis en de de Maiselsynagoge.

9 Wenceslausplein

Het Wenceslausplein is het grootste plein van Europa. Je kunt dit plein vinden in het centrum van de stad. Eigenlijk is dit plein meer een boulevard. Er zijn hier verschillende winkels. Ook worden er geregeld festiviteiten gehouden op het Wenceslausplein.

Behalve winkelen is dit ook een populaire uitgaansplek. Er zijn verschillende restaurants en bioscopen te vinden langs dit plein.

Het Wenceslausplein kun je vinden in de nieuwe stad.

10 Het Dansende Huis

Als je het dansende huis ziet, snap je waar hij zijn naam aan te danken heeft. Het gebouw werd ontworpen door de architecten Vlado Milunić en  Frank Gehry. Het werd gebouwd tussen 1994 en 1998. De opdrachtgever voor de bouw van dit unieke bouwwerk was de Nederland bank ING.

In het dansensde huis is een restaurant, galerie, hotel en winkel. Een groot deel van het gebouw is niet toegankelijk, omdat het een kantoor is.

11 Moldau

De Moldau, ook wel Vltava of Wulda genoemd, is de langste rivier van Tsjechië. Hij is 440 kilometer lang, begint bij het Bohemer Woud  en eindigt bij de Elbe. Praag wordt door deze rivier doorkruist.

De Vltava verleent zich bij uitstek voor een boottocht. Er zijn dan ook verschillende rondvaarten die je kunt boeken over deze rivier.

Daarnaast heb je een wandeling met prachtig uitzicht langs zijn oevers en over de Karelsbrug. Over de rivier zijn verschillende bruggen gebouwd om de verschillende van Praag met elkaar te verbinden.

12 Letná Park

Het Letna park is een groene oase in een drukke stad. Het is een park waar je heerlijk kan wandelen, fietsen en genieten van het uitzicht. Omdat het park op een heuvel gebouwd is, heb je vanaf hier een panoramisch zicht op Praag.

Aan de rand van het park stond ooit een beeld van Stalin. Zijn opvolger beschuldigde Stalin van massamoord. Het beeld werd om de reden opgeblazen. In 1995 werd het vervangen door een beeld van een metronoom.

Vanaf de biertuin heb je een schitterend uitzicht over de rest van het park. Je hebt hier verschillende picknicktafels onder de schaduw van de bomen. Behalve bier, hebben ze hier ook witte en rode wijn en frisdrank.

13 Národní divadlo

Národní divadlo is het nationaal theater van Praag. Je kunt dit theater vinden in de nieuwe stad. Het theater werd gebouwd in 1883. Het eerste theater werd al in 1881 gebouwd, maar kort na de opening brandde dit gebouw af.

Het nationaal theater bestaat uit vijf verschillende gebouwen. Naast het eerste en ongetwijfeld het mooiste en sfeervolle theatergebouw, horen o.a.  Estates Theater en het State Opera ook bij het nationaal theater.

Er zijn verschillende optredens in het theater, zoals ballet, opera en drama. Národní divadlo is het bekendste en mooiste theater van Tsjechië.

Het is mogelijk om met gids een rondleiding door een van de gebouwen van het nationaal theater te krijgen. Je kunt natuurlijk ook naar een voorstelling gaan.

14 Lennon muur

De Lennon muur is een muur vol graffiti. In dit geval is het geen vandalisme, maar een kunstwerk. Een eerbetoon aan de Beatles legende John Lennon.

Behalve graffiti afbeelding waarbij John Lennon een inspiratiebron was, zijn er ook stukken van songteksten op de muur geschreven. Daarnaast is deze muur symbolisch voor vrede en liefde.

In 2014 werd de muur wit geschilderd door een groep kunststudenten. Zij lieten de tekst ‘Wall is over’ achter op de muur. Een actie die door velen niet werd gewaardeerd. Inmiddels is de graffiti ter ere van John  Lennon en weer terug en de tekst ‘Wall is over’ is veranderd in ‘War is over.’

15 Obecní dům

Obecní dům, ofwel het representatiehuis, is een stadhuis. Het werd gebouwd aan het begin van de 20e eeuw. Het is gebouwd in de stijl Jugendstil en ontworpen door Antonin Balsanek.

Het gebouw is versierd met verschillende beelden, schilderijen en ornamenten. Deze zijn zowel aan de binnen- als aan de buitenkant terug te zien. Binnen zijn een aantal gigantische kroonluchters. Al deze versieringen maakt het representatie gebouw misschien wel het mooiste gebouw van heel Praag.

Tegenwoordig wordt het representatiehuis gebruikt voor concerten. Er zijn verschillende cafés en restaurants in het gebouw gevestigd.

16 Praha Narodni Muzeum

Praha Narodni Muzeum is het nationaal museum van Praag. Het belangrijkste museum van deze stad. Je kunt dit museum vinden op het Wenceslausplein. Het museum kent een collectie van 14 miljoen objecten. Deze objecten zijn niet alleen te vinden in het nationaal museum op  Wenceslausplein, maar in verschillende gebouwen.

Het nationaal museum ontstond in 1818.

De collectie bestaat voornamelijk uit archeologische vondsten, prehistorie, munten enz.

17 Malá Strana

Malá Strana is een wijk in Praag. Het is een van de oudste wijken van de stad. Deze wijk kun je vinden tussen de Moldau en de Praagse Burcht. Malá Strana ontstond ongeveer tegelijk met de Praagse Burcht. Hij begon als een soort ‘Voorburcht.’ Daarna werd het meer een centrum voor de internationale handel.

In deze wijk vind je verschillende kerken, waarvan de Sint-Nicolaaskerk uit de 17e eeuw de bekendste is. Een andere bekende Praagse bezienswaardigheid in Malá Strana is Paleis Lobkowicz. Verschillende paleizen in deze wijk doen dienst als ambasade.

Als je deze wijk wil bezoeken, is het een aanrader om ook naar de Petřín-uitkijktoren te gaan. Al is het maar voor het uitzicht dat je vanaf deze toren over Praag hebt.

18 Divoka Sarka Park

Divoka Sarka Park is een stukje natuur op 20 minuten afstand van het centrum van Praag. Het park is bereikbaar met de tram. Er is van alles wat je hier kunt doen. Wandelen, rots klimmen, fietsen en zwemmen. Natuurlijk kun je ook gewoon genieten van de natuur om je heen en van het uitzicht.

Verschillende beekjes, kleine watervallen en een kloof zorgen voor het eigen unieke karakter van dit natuurpark. Uitrusten kan bij het terras.

Zeker bij gezinnen is dit park erg geliefd. Maar ook wandelaars en natuurliefhebbers kunnen hier hun hart luchten.

19 Zoo Praag

Zeker als je met kinderen naar Praag gaat, is een bezoekje aan de dierentuin een welkome afwisseling. De dierentuin werd opgericht in 1881 ter ere van het huwelijk van kroonprins Rudolph en prinses Stephanie van België.

Zoo Praag kent zo’n 630 verschillende diersoorten. Er wonen 4.600 dieren in de dierentuin. Waaronder het Przewalskipaard, die mede dankzij Zoo Praag niet is uitgestorven. Er zijn verschillende vogelsoorten, katachtigen, primaten, Reptielen, leeuwen nijlpaarden en olifanten enz. uit verschillende delen van de wereld in deze dierentuin te bezichtigen.

Een deel van de dierentuin ligt aan de rivier Moldau. Dit stuk is vlak. De rest van het terrein is heuvelachtig.

Je kunt Zoo Praag vinden in het noorden van Praag in de wijk Troja

20 Kampa

Kampa is een eiland in de rivier Moldau. Het is het grootste eiland van Praag. Behalve dat het leuk is om op het eiland rond te wandelen, terwijl je geniet van het uitzicht, vind je hier een aantal bezienswaardigheden.

Het Kampa Museum is een van deze bezienswaardigheden op het eiland. Dit is een museum voor moderne kunst. Het gebouw waar het museum in gevestigd is, is zeker zo interessant. Ooit was dit graanmolen. Waarschijnlijk is deze gebouwd in de 14e eeuw. In 2001 werd het museum hierin gevestigd.

Een andere bezienswaardigheid is het Kampa park. Dit kleine park werd in 1940 aangelegd. Vanaf hier heb je een mooi uitzicht over de oude stad.

Ook Interessant

Amsterdam
Amsterdam
Amsterdam, heeft ook voor ons Nederlanders veel te bieden. Wat Amsterdam vooral bijzonder maakt zijn de grachten. Daarin is onze hoofdstad uniek. Het is een stad dat barst van de musea, gezellige cafés, winkels en meer. Je kunt een bezoek aan Amsterdam goed combineren met uitwaaien aan het strand van Scheveningen. Kinderen zullen onder de indruk zijn van het Anne Frank huis, genieten van de proefjes die ze in Nemo kunnen doen en hun idool ontmoeten in Madame Tussauds. Wil je kennis maken met de duistere kant van Amsterdam? Bezoek dan de Amsterdam Dungeon. lees verder...
Cochem
Cochem
Cochem is een gezellige Moezelstad. Een stad waar toeristen graag komen om de Moezelwijn te proeven en te genieten van het uitzicht, De topattractie is de Rijksburcht. Vanaf hier heb je een schitterend uitzicht over de Moezel en over Cochem. Vanaf Pinnerkreuz heb je eveneens een prachtig uitzicht. Het punt bovenop de berg wordt gemarkeerd met een kruis. Je kunt er komen met de kabelbaan. Een andere aanrader is het oude stadsplein. Geniet van de sfeer op een van de terrassen, terwijl je geniet van een Duitse schnitzel. lees verder...
Trier
Trier
Dat de Romeinen ooit in Trier zijn geweest is goed te zien. Zij hebben duidelijk hun sporen achter gelaten. Her en der is nog iets te zien uit de tijd dat zij de baas waren, zoals het Amfitheater en de keizerlijke thermen. Trier is een echte Moezelstad. Net zoals in de andere steden en dorpen langs de Moezel, zijn ook hier wijngaarden en kun je op verschillende plekken wijnproeven. Ontdek het speelgoed waar je opa en oma meespeelde in het speelgoed museum. Zeker voor kinderen leuk om te zien. Verwonder je over de zwarte kleur van Porta Nigra, geniet van de sfeer aan de Hauptmarkt. lees verder...

Contact

Citytrippers Online
Reisliefhebbers die graag hun eigen reiservaringen delen. Wil je met ons samenwerken of heb je een leuk idee? Neem dan contact op met ons angelina@citytrippersonline.nl

KVK 55646840

Disclaimer & gebruiksvoorwaarden

© Copyright 2017 CityTrippers Online – All Right Reserved

Angelina

Tijdens de studie aan de kunstacademie is een grote interesse ontstaan voor de kunst, cultuur en historie die in de grote Europese steden te vinden is. Met Rome als absolute favoriet. Angelina is een creatieve duizendpoot. Naast het schrijven van reis artikelen schrijft ze ook graag fantasy verhalen. Daarnaast doet ze ook fotografie, illustraties en schilderen.

Patrick

Naast liefhebber van mooie steden en de verhalen achter de bezienswaardigheden, is Patrick een techneut die bezig is bouwen van websites, vindbaarheid op internet, marketing en selectie van excursies.