Rome de eeuwige stad van de oudheid. Een stad waar de historie op straat ligt. Als je van cultuur en geschiedenis houdt, om je goed aan je trekken in Rome, maar deze stad is veel meer dan dat. Wat dacht je van heerlijke pizza’s, cappuccino’s en ijs? Gezellige winkels met de nieuwste mode. Rome is niet alleen om mooie stad voor stelletjes, maar ook voor het hele gezin heeft hij veel te bieden. Er zijn verschillende pretparken en waterparken die vanuit Rome goed bereikbaar zijn. En wat dacht je van Explora een museum speciaal voor kinderen.

Voor vele is Rome een stad waar je minimaal 1 keer geweest moet zijn. Je kunt nog zoveel foto’s bekijken, maar de sfeer proef je pas als je er bent. Het zijn de verschillende wijken die Rome bijzonder maken en Vaticaanstad is er daar een van. Het is meer dan een wijk, het is een land waar de Paus de baas is, met zijn eigen regels en gebruiken.

Wat is de beste manier om naar Rome te reizen?

  • Vliegtuig De beste en snelste manier om in Rome te komen is met het vliegtuig. Er zijn verschillende vliegmaatschappijen die naar Rome vliegen. Rome kent twee vliegvelden Fiumicino en Ciampino.
  • Bus Je kunt natuurlijk ook met een georganiseerde busreis naar Rome. Sommige zullen meerdere plaatsen aan doen, andere zijn vooral op Rome gericht. Het voordeel is dat alles al geregeld is.
  • Auto Niet de meeste handige manier om naar Rome te gaan, maar het kan wel. Je doet er langer over en het is handig om minimaal 1 overnachting tussendoor te boeken.

E-book Rome in 1 weekend

Je gaat naar Rome toe, maar dit is slechts voor een weekend. Hoe kun je toch alles zien wat je wil zien, in zo’n korte tijd?  Het antwoord kun je vinden in ons gratis e-book Rome in 1 weekend.

  • Uitgewerkte dagprogramma’s
  • Plattegronden met routebeschrijving
  • Reisinformatie

Haal meer uit je weekend Rome.

Top 20 Rome

Voor wie naar Rome wil, zal zich overweldigd voelen door alle bezienswaardigheden, ruïnes, musea en kerken die hier te vinden zijn. Het liefst wil je alles zien. Een haast onmogelijke opgave. Deze top 20 bestaat uit mijn favoriete Rome dingen.

1 Vaticaanse Musea

De Vaticaanse musea zijn een van de grootste musea ter wereld. Eigenlijk zijn het meerdere musea bij elkaar. De kunst die tentoongesteld wordt heeft een religieus tintje. De collectie is eigendom van het Vaticaan. Het is de verzameling van verschillende Pauzen. De eerste Paus die begon met de aanbouw van een museum, voor het tentoonstellen van de collectie was Paus Sixtus IV. Sommige werken zijn honderden jaren uit, maar er is ook moderner werk.

Het bekendste werk van de Vaticaanse musea is de Schepping van Michelangelo. Deze plafondschildering is te vinden in de Sixtijnse kapel. Deze kapel wordt gebruikt door de kardinalen als zij een nieuwe Paus moeten kiezen.

Een ander opvallend voorwerp is de wenteltrap. Deze trap werd later pas aan het museum toegevoegd. Hij verbindt de verschillende verdiepingen die je kunt bekijken met elkaar. Deze wenteltrap is een mooi fotopunt om van bovenaf te fotograferen.

2 Villa Borghese

Villa Borghese is een gigantisch park rondom galerij Borghese. Dit museum kun je alleen op reservering bezoeken. Naast galerij Borghese zijn er nog een aantal andere musea in dit park, zoals GNAM.

Het park is meer dan alleen en plek voor musea. Je kunt er heerlijk wandelen en genieten van het uitzicht. Op de vijver kan je met een roeiboot varen. Je kunt ook een fietskar of Segway huren om op die manier het park te verkennen of een ritje met de trein. Voor kinderen zijn er verschillende speelkiosken, waar zij zich prima kunnen vermaken met de draaimolen of een spel.

Bioparco dierentuin is tevens gevestigd in dit park. Villa Borghese is een stukje natuur in de stad, waar het hele gezin zich kan vermaken.

3 Colosseum

Een monument dat uiteraard niet kan ontbreken in de top 20, is het Colosseum. Dit Amfitheater werd vroeger gebruikt voor het houden van gevechten. Vaak waren het gladiatoren die het tegen elkaar op namen, maar het gebeurde ook dat wilde dieren tegen elkaar of tegen de gladiatoren vochten.

Op een gegeven moment werden deze bloederige gevechten een halt toegeroepen door de Paus, die deze vorm van leedvermaak te barbaars vond. Hierdoor raakte het Colosseum in verval. Materiaal werd er vanaf gehaald om nieuwe gebouwen te maken. Het was wederom een volgende Paus die dit een halt toeriep, omdat hij veel historische waarde in het Colosseum zag.

De Romeinen zeggen wel eens dat als het Colosseum zal vallen, dit met heel Rome zal gebeuren.

4 Palatijn

De Palatijn wordt ook wel de keizersheuvel genoemd. Het is een van de zeven heuvels waar Rome opgebouwd is. Deze heuvel werd gebruikt door de keizers. Zij bouwden hier hun huizen en paleizen. Vanaf deze plek konden zij neerkijken op het volk. Daarnaast hoopte ze geen last te hebben van besmettelijke ziekte als ze zo hoog woonden.

In de 16e eeuw werden de Farnesische tuinen aangelegd op het Noord-Westelijke deel van de Palatijn. Deze tuinen zijn goed in tact en zorgen voor de nodige schaduwplekken tijdens de zomermaanden.

Een huis dat goed bewaard gebleven is, is het huis van Augustus. Hij was de eerste keizer die op de Palatijn zijn woning bouwde. Opvallend is dat het huis van Augustus echt een huis is en geen groot paleis wat je zou verwachten bij een keizer.

5 Sint Pietersbasiliek

De sint Pieters basiliek is een van de grootste kerken ter wereld. Hij werd ontworpen door vijf verschillende architecten, waaronder Michelangelo. Waar de een gestopt was, ging de volgende verder. Soms werd er door de nieuwe architect een deel afgebroken wat door de vorige gebouwd was. Bij elkaar heeft de bouw 120 jaar geduurd.

De sint Pietersbasiliek is gevuld met symbolen. Het maakt niet uit waar je kijkt, maar overal zie je wel versiering en alles heeft een betekenis.

Voor de sint Pietersbasiliek is het sint Pietersplein. Dit plein heeft een opvallende ronde vorm en is omringd door pilaren.

Als je de kans hebt is het een aanrader om de koepel te beklimmen. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over Vaticaanstad.

6 Forum Romanum

In de oudheid was het Forum Romanum het centrum voor alles. Iedereen kwam hier bij elkaar om te handelen, over politiek te praten of voor het geloof. Er waren verschillende tempels op het Forum Romanum waar de Romeinen hun goden konden vereren. Voor twee keizers zijn een triomfboog gebouwd, waarmee zij hun overwinningen laten zien.

Het Forum Romanum raakte in verval, doordat de interesse voor dit centrum verwaterde. Op een gegeven moment ging men voor handel naar de markten van Trajanus. De politiek zocht zijn plek op het Palatijn waar de keizers woonden.

Op een gegeven moment veranderde het ooit zo bruisende centrum in een weiland voor koeien. Van de overblijfselen werd materiaal gehaald voor de bouw van nieuwe gebouwen.

7 Engelenburcht

De Engelenburcht heeft zijn naam te danken aan het beeld van aartsengel Michael bovenop het dak. Volgens legende zou op deze plaats de Paus tot God gesmeekt hebben een einde aan de pest te maken. Om gehoor te geven aan zijn smeekbede verscheen aartsengel Michael. Later werd zijn beeld op die plek gezet. Michael is niet de enige engel bij de Engelenburcht. Voor de burcht is de Engelenbrug waar aan weerskanten beelden van engelen zijn geplaatst. De engelen van de brug zijn gemaakt door Bernini en zijn leerlingen.

De Engelenburcht is tegenwoordig een museum. Hij werd gebouwd als Mausoleum (begraafplaats) voor keizer Hadrianus en zijn familie. Later werd de Engelenburcht als fort en schuilplaats voor het Vaticaan gebruikt.

Er is een doorgang tussen het Apostolische paleis en de Engelburcht. Deze werd later gebouwd om een makkelijke vluchtroute vanuit het paleis te hebben.

Het Vaticaan gaf in 1870 de Engelenburcht aan het Italiaanse leger. Zij maakten vervolgens een museum van de burcht.

8 Pantheon

Het Pantheon is de enige tempel in Rome die nog zo goed in tact is gebleven. Toen het katholieke geloof in Rome het belangrijkste geloof werd, werden alle tempels gesloopt. Het Pantheon is dit lot bespaart, omdat men dit gebouw als kerk is gaan gebruiken.

Opvallend aan dit gebouw is het gat in het plafond dat voor een mooie lichtinval zorgt.

Tegenwoordig wordt het Pantheon niet meer als kerk gebruikt, maar als begraafplaats voor belangrijke Romeinen, zoals Victor Emanuelle II de eerste koning van Italie.

9 Piazza del Popolo

Letterlijk vertaald betekend Piazza del Popolo plein van de mensen en dat is het ook. Piazza del Popolo is een gezellig plein waar veel te zien is. Je hebt uitzicht op de typerende tweelingkerken. Deze kerken staan tegenover elkaar en zijn in spiegelbeeld van elkaar gebouwd.

In het midden van het plein staat een Egyptische obelisk. Daaromheen zijn vier leeuwen met een fontein gebouwd.

Je betreedt het plein via een poort dat hoort bij de Aureliaanse muur.

10 Monument van Victor Emanuelle II

Het monument van Victor Emanuelle II werd gebouwd ter ere van de eerste koning van Italie. Het is een opvallend wit gebouw dat door de Romeinen ook wel de bruidstaart wordt genoemd.

Bovenop het dak heb je een terras waar je iets kunt drinken. Daarnaast heb je een prachtig uitzicht over Rome. In het gebouw is een museum

Voor het monument van Victor Emanulle II is een grote brede trap. Je vind daar teven het graf van de onbekende soldaat. Dit graf wordt door twee soldaten bewaakt. Het staat symbool voor elke soldaat die in de 1e wereldoorlog is gestorven en waarvan men de identiteit nooit heeft kunnen achterhalen.

11 Capitolijnse musea

De Capitolijnse musea bestaan uit drie verschillende gebouwen, waarvan er twee te vinden zijn op de Capitolijnse heuvel, Palazzo dei Conservatori en het Palazzo Nuovo. Tussen deze twee loopt een ondergrond gang, waarbij bezoekers van het ene naar het andere gebouw kunnen. De collectie bestaat uit archeologische opgravingen.

In Palazzo Nuovo bestaat het grootste deel van de collectie uit beelden. In Palazzo dei Conservatori vind je een aantal indrukwekkende fresco’s.

Het derde gebouw is Centrale Montemartini. Dit is een oude kerncentrale. In 1997 werd een groot deel van de collectie hier ondergebracht.

12 Thermen van Caracalla

De thermen van Caracalla zijn de bekendste van Rome. Vroeger was dit een badhuis dat ruimte bood aan 2500 gasten. In die tijd was een badhuis meer dan alleen een ruimte om te badderen. Het was een sociale ruimte en een ontspanningsruimte.

De thermen van Caracalla bestond uit een warmte bad, een koud bad. Er waren twee bibliotheken, winkels, terassen, tuinen en waterreservoirs. Het water werd aangeleverd via een viaduct dat speciaal aangelegd was voor de thermen van Caracalla.

De muren en vloeren van de thermen waren versierd met mozaieken en marmer. Dit is deels zichtbaar in de restanten die er nog staan.

In de zomer zijn de thermen van Caracalla het decor van opera’s.

13 Piazza di Spagna

Piazza di Spagna is het plein waar de Spaanse trappen zijn. Deze trappen zijn voor zowel Romeinen als toeristen een ontspannings- en ontmoetingsplaats. Bovenaan de trappen vind je de kerk Trinitá dei Monti. Onder komen de trappen uit op Piazza di Spagna.

In het midden van het plein staat een fontein, Fontana della Barcaccia. Deze fontein bestaat uit een halfgezonken boot. Hij is gebouwd naar aanleiding van een watersnoodramp. De plek waar de fontein staat is de plek waar mensen vanuit hun boot weer op het droge konden.

Voor wie graag winkelt, is bij Piazza di Spagna aan het goede adres. Dit plein wordt omringd door verschillende winkelstraten.

14 Explora Kindermuseum

Voor wie denkt dat Rome saai is voor kinderen vergist zich. Rome heeft juist voor kinderen veel te bieden, zeker ook voor jonge kinderen. Explora kindermuseum is hier een goed voorbeeld van.

In dit museum kunnen kinderen volop op ontdekking gaan. De ruimtes zijn ingedeeld in verschillende leeftijdscategorieën. In dit museum kunnen kinderen op speelse wijze kennis maken met wetenschap en de nieuwste technologieën.

Het museum is niet heel groot, maar wel groot genoeg voor ongeveer twee uur vermaak. Je kunt hier zelf je route bepalen. Het is prima te combineren met andere activiteiten.

15 Tivoli

Iets buiten Rome vind je het dorp Tivoli. Dit dorp is goed met de bus te bereiken. In Tivoli staat Villa d’Este. Ook al is deze villa van binnen al prachtig om te zien, hij staat vooral bekend om zijn tuinen en dan voornamelijk zijn vele fonteinen.

Voordat je in Tivoli komt, komt je nog een andere villa tegen die zeker de moeite waard is van een bezoek. In tegenstelling tot Villa d’Este is deze villa een ruïne, maar dat maakt hem niet minder mooi. Villa Hadrianus is op loopafstand vanaf de bushalte (route wordt met bordjes Villa Adriana aangegeven). Deze villa was meer dan alleen een woning, het was een complex met bibliotheken, thermen, theater en meer.

Deze twee villa’s zijn goed te combineren als dagtrip, mocht je nog tijd over hebben, dan is er nog een derde villa in Tivoli. Villa Gregoriana. Het is een groot park bij een ravijn.

16 Zoomarine

Zoomarine is een waterpark, dierentuin en pretpark in een. Dit park is gelegen iets buiten Rome. Vanaf Termini rijden er shuttlebussen naar Zoomarine.

Zeker in de zomer is Zoomarine een aanrader. Je kunt er een verfrissende duik nemen. Genieten van een van de dierenshows of uitrazen in een van de attracties.

Voor wie met kinderen op vakantie in Rome is, is dit park een aanrader. Je hebt een perfecte afwisseling van cultuur met plezier. Niet alleen gezinnen, maar ook stellen komen in dit park prima aan hun trekken.

17 Basiliek van Santa Maria Maggiore

De Basiliek van Santa maria Maggiore is gebouwd op de heuvel Esquilijn. Deze kerk hoort bij de vier Pauselijke kerken van Rome en bij de zeven pelgrimskerken. Bij het hoofdaltaar kun je de Bethlehem crypte vinden. Deze crypte wordt als een relikwie gezien, omdat er gezegd wordt dat dit de crypte van Jezus was, toen hij werd geboren.

Het verhaal gaat de ronde dat Maria voor Paus Liberius verscheen in 358. Zij vroeg hem een kerk te bouwen. Het resultaat is de basiliek Maria Maggiore. Deze basiliek heeft een aantal prachtige mozaïeken die de verhalen van het oude testament vertellen.

Dit is de kerk waar prinses Irene in 1964 met Karel Hugo van Bourbon-Parma trouwden

18 Ostia Antica

Ostia was ooit een bruisende havenstad. Een voorstad van Rome en mede door zijn haven voor Rome ontzettend belangrijk. De stad raakte in verval door besmettelijke ziekten, zoals Malaria. Mensen vluchten weg en Ostia werd een spookstad. De enige reden dat mensen nog wel eens terugkeerde was om materiaal van gebouwen te halen en dit als bouwmateriaal voor nieuwe gebouwen elders te gebruiken. Nu is het een ruïne stad die aan een kleinere versie van Pompeii doet denken.

Er is een nieuwe stad die Ostia heet naast het oude Ostia. Dit oude deel wordt Ostia Antica genoemd. Je kunt een bezoek aan Ostia Antica goed combineren met een bezoek aan een van de stranden van Ostia. Hou wel in gedachten dat veel van deze stranden betaald zijn.

19 Mond van de Waarheid

Volgens legende kan men aan de mond van de waarheid zien of iemand wel of niet de waarheid spreekt. Als iemand zijn hand in de mond steekt en hij liegt dan wordt deze door de mond van de waarheid afgebeten. Sprak je de waarheid dan gebeurde er niks.

Wat de oorspronkelijke functie van deze bijzondere schijf met gezicht is, is niet bekend. Toch zijn er een aantal vermoedens. Sommige denken dat het de beeltenis van een riviergod is. Anderen denken aan een waterafvoer en weer anderen vermoeden dat de mond van de waarheid ooit het onderdeel van een fontein was.

Je kunt de mond van de waarheid vinden in de voorgevel van de kerk Santa Maria in Cosmedin.

20 Rainbow Magicland

Rainbow Magicland ligt vlakbij Rome. Je kunt hem bereiken met de shuttlebus vanuit Rome Termini. Dit pretpark is ideaal voor wie een bezoek aan Rome brengt met kinderen en even iets anders wil dan de geschiedenis en cultuur in Rome. Rainbow Magicland heeft verschillende attracties voor jonge kinderen, maar ook oudere kinderen kunnen zich hier goed vermaken.

Rainbow Magicland staat in het teken van de feeën van Winx. Naast attracties hebben zij hun eigen show. De Winx zijn bekend van de tekenfilmserie die op Nickelodeon wordt uitgezonden.

Het is toegestaan om in dit pretpark zelf eten en drinken mee te nemen, je kunt ook terecht in een van de restaurant van het park.

Excursies

Sla de wachtrij over bij populaire bezienswaardigheden, zoals de Vaticaanse Musea, het Colosseum en de sint Pietersbasiliek. Je bespaart enorm veel tijd door van tevoren online je ticket te kopen. Je kunt natuurlijk ook een excursie onder begeleiding van gids boeken. Je loopt of fietst met een ervaren gids door Rome en ontdekt plekken waar jezelf niet komt.

Vaticaanse Musea

De Vaticaanse Musea zijn een van de grootste Musea ter wereld en de populairste van Rome. De Vaticaanse Musea zijn eigendom van het Vaticaan. Ze zijn ontstaan uit de collectie van verschillende pausen. Veel stukken uit deze musea heeft dan ook een religieus tintje.

Bestel alvast online je kaartje en sla de urenlange wachtrij over.

Colosseum

Het Colosseum is een monument dat tot ieders verbeelding spreekt. Ooit was dit de plek waar Gladiatoren tegen elkaar en wilde dieren vochten. Het plek waar heel het Romeinse volk heen ging om ooggetuigen te zijn van deze bloederige taferelen.

In Rome wordt ook wel gezegd dat als het Colosseum valt, dit ook met Rome zal gebeuren.

Sint Pietersbasiliek

De sint Pietersbasiliek is de hoofdkerk van Rome. Hier is de Paus de baas. De basiliek zit vol symbolen. Elk plekje, waar je maar kijkt, is rijkelijk versierd. De sint Pietersbasiliek hoort bij het Vaticaan.

Voor de basiliek hebt je mooi rond plein. Het is mogelijk om de koepel te beklimmen. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht.

Fietstocht Rome

Ontdek het beste van Rome op de fiets. Onder begeleiding van een ervaren Nederlandstalige gids fiets je met een groep door Rome. De drie uur durende tocht gaat langs bekende bezienswaardigheden, zoals het Colosseum, Forum Romanum, Trevi fontein en het Pantheon.

Hop on Off bus

Met de Hop on Off bus reis je door heel Rome. Geniet van het uitzicht, terwijl de bus langs verschillende bekende bezienswaardigheden rijdt. De bus stopt op  negen plaatsen. Je kunt bij deze haltes zo vaak als je wil op en uitstappen. Afhankelijk van je kaartje is deze een, twee of drie dagen geldig

Rome stadspas

Met de Rome stadspas hoef je niet elk kaartje los te kopen. Je hebt met deze pas gratis toegang tot populaire bezienswaardigheden als de Sint Pietersbasiliek en het Colosseum. Je hebt gratis vervoer van het vliegveld naar het centrum van Rome en terug. Inclusief de hop on off bus voor een dag.

Ook Interessant

Florence
Florence
Florence staat ook wel bekend als de stad van de renaissance. Waar je ook komt, overal proef je de sfeer uit die tijd. Daarnaast is Florence een stad waar veel bekendheden vandaan komen, denk aan de dichter Dante, de wetenschapper Galileo en niet te vergeten kunstenaar/architect/wetenschapper Leonardo da Vinci. Zij hebben in Florence duidelijk hun sporen achter gelaten. In de kerk Santa Croce vind je de praalgraven van Leonardo da Vinci en Galileo. Een architectonisch hoogtepunt van Florence is de kenmerkende rode koepel, de Dom, van Santa Maria del Fiore. lees verder...
Londen
Londen
Proef de sfeer van Londen met de bekende soldaten met grote zwarte mutsen bij Buckingham Palace en de bekende klok de Big Ben. Ontdek de duistere kant van Londen in de Londen Dungeon. Geniet van het uitzicht als je in Londen EYe zit of waan je in China als je China town bezoekt. De bijzonderste kerk van Londen is Westminster Abbey, ook wel de koningskerk van Engeland genoemd. Wil je ontsnappen aan de drukte van de stad? Dan kan dat prima in Hydepark. Piccadilly circus is het plein bij uitstek de plek om heen te gaan als je wil winkelen. lees verder...
Parijs
Parijs
Parijs, de stad van de kunst en van de romantiek. Ontdek de kunst op straat als je door de wijk Montmartre loopt. Of ga naar het Centre Pompidou. Ben je niet zo van moderne kunst? Dan past het Louvre misschien beter bij je, zeker als je een glimp wil vangen van de Mona Lisa. Vanaf de Eiffeltoren heb je een prachtig uitzicht over de stad. Je kunt een weekendje Parijs goed combineren met een bezoek aan Disneyland of Parc Asterix. Zeker als je meerdere dagen in Parijs bent, is een bezoek aan het paleis van Versailles eveneens een aanrader. lees verder...