Trier is een unieke stad in Duitsland. Overal waar je komt zie je de Romeinse overblijfselen. Het Romeinse erfgoed is niet het enige dat deze stad te bieden heeft. Ter ere van zijn bekendste inwoner heeft Trier een museum, het Karl Marx Haus. Hier leer je hoe zijn ideologie tot stand gekomen is. Daarnaast is Trier een echte stad vol met gezellige winkelstraten en terrassen.

Gezien de relatief korte afstand van Nederland, is Trier goed te doen als dagtrip. Maar als je alles goed wil zien, kun je beter een weekend uit trekken.

Wat is de beste manier om naar Trier te reizen?

  • Auto aangezien Trier niet zover van de Nederlandse grens afligt, is het goed te doen om hier met de auto heen te gaan. Vanaf Utrecht is het 3 uur en 45 minuten rijden.
  • Trein Je kunt ook met de internationale trein vanuit Nederland richting Duitsland naar Trier. Hou wel rekening met een reistijd van meer dan vijf uur.
  • Bus Er zijn verschillende georganiseerde busreizen die ook naar Trier gaan

Top 20 Trier

Trier kent een groot aantal bezienswaardigheden, naast de Romeinse overblijfselen van de Thermen en het Amfitheater, zijn er verschillende musea en plein. En natuurlijk niet te vergeten de bekendste stadspoort van de Moezel, Porta Nigra.

1 Porta Nigra

Deze Romeinse stadspoort was ooit onderdeel van de 6418 meter lange muur rondom Trier. De poort werd gebouwd met zandsteenblokken die aan elkaar bevestigd zijn met ijzeren krammen. Porta Nigra werd gebouwd tussen 160 en 200 na Christus. Door de eeuwen heen werd de muur door ouderdom en luchtvervuiling steeds zwarter. In de middeleeuwen kreeg hij hierom de naam Porta Nigra.

Veel oude Romeinse gebouwen zijn afgebroken, omdat men de bouwmaterialen goed kon gebruiken voor nieuwe gebouwen. Porta Nigra is echter goed bewaard gebleven. Dit heeft de poort aan de heilige Simeon te danken, die in Porta Nigra begraven ligt.

Je kunt Porta Nigra aan de binnenkant bezoeken. Vanaf de bovenste verdieping heb je een prachtig uitzicht over Trier.

2 Keizerthermen

In de oude Romeinse tijd was het heel gewoon dat iedereen zich ging baden in de Thermen. Een Duitse stad die in die tijd werd belegerd door de Romeinen kreeg er uiteraard ook een. Naast het baden kwam men hier ook voor ontspanning, sporten, massage en de sociale contacten.

De keizerlijke thermen van Trier zijn rond 300 na Christus gebouwd. De thermen bestonden uit drie lagen. Wat nu nog over is, zijn voornamelijk delen van de eerste en tweede laag. Na vertrek van keizer Contantijn II werden de thermen niet voltooid. Keizer Valentinianus I maakten een kleinere versie die meer voor ontvangsten werd gebruikt dan om te baden. In de middeleeuwen waren de keizerlijke thermen een onderdeel van de stadsmuur.

Tegenwoordig zijn de Keizerlijke thermen niet meer dan een ruïne, een schaduw van wat het ooit is geweest.

3 Hauptmarkt

De Hauptmarkt is een van de gezelligste pleinen van Trier is de Hauptmarkt. Het plein is omgeven door vakwerkhuizen en gezellige terrassen. Op de Hauptmarkt zie je een beeld van een kruis en een fontein.

De fontein werd op de het plein geplaatst in 1595. Deze sierlijke fontein heeft overal beelden. Zij geven de fontein een eigen karakter. Bovenop staat het beeld van de heilige Petrus.

De zuil waar het kruis opstaat, stamt nog uit de Romeinse tijd. Het kruis zelf geeft aan dat dit plein marktrechten heeft. Dit gebeurde in 958 na Christus.

Achter de vakwerkhuizen is de volgende bezienswaardigheid van de Hauptmarkt zichtbaar, de sint Gangolf kerk. Deze toren van de kerk steekt boven de huizen uit. Hij is tussen de huizen ingebouwd. Bij de Hauptmark is een poort waarmee je bij de kerk kunt komen.

4 De Dom van Trier

De Dom van Trier is niet alleen de oudste kerk van de stad, maar van heel Duitsland. Hij werd in 330 na Christus gebouwd op de overblijfselen van het voormalige paleis van keizer Constantijn. De kerk die toen werd gebouwd, was een stuk groter dan de huidige Dom. Ongeveer vier keer zo groot. Bij de Dom die er nu staat, zijn een aantal muren origineel uit de tijd van de oude Dom. De huidige Dom stamt uit de 11e eeuw.

Als je voor de Dom staat, zie je niet alleen deze kerk, maar ook onze lieve vrouwe kerk, die tegen de Dom aangebouwd is. Niet alleen de buitenkant, maar zeker ook de binnenkant van de Dom is indrukwekkend.

5 Sint Gangolf kerk

De sint Gangolf kerk is te vinden op de Hauptmarkt in Trier. Hij staat achter de vakwerkhuizen. Zijn toren steekt hier bovenuit. De kerk is ingebouwd tussen de winkels en huizen. Je kunt de kerk bereiken via een poort aan de Hauptmarkt.

De sint Gangolf kerk werd tussen 1284 en 1344 gebouwd ter vervanging van een oude marktkerk. De toren is 62 meter hoog en kenmerkend voor de Skyline van Trier. Latere verbouwingen en renovaties hebben gezorgd voor het uiterlijk van de kerk dat hij vandaag heeft. De ramen van de kerk zijn gemaakt door  Charles Crodel. Deze werden in 1966 als laatste aanpassing aan de kerk toegevoegd.

Een oud gebruik is het luiden van de klok van de sint Gangolf kerk. In totaal heeft de toren zes klokken. De Lumpenglocke is de bekendste en dat is klok die je elke avond hoort luiden.

6 Basilica van Constantijn

Dit grote gebouw werd 310 na Christus gebouwd. Het is een van de vele overblijfselen uit de tijd dat de Romeinen in Trier waren. de Basilica is goed bewaard gebleven. Met de bouw van de basilica van Constantijn wilden de Romeinen hun grootsheid laten zien.

Als keizer Constantijn in Trier verbleef gebruikte hij dit gebouw als zijn troonzaal. In die tijd was de binnenkant rijkelijk versierd met marmer en mozaïeken. De val van het Romeinse rijk in 475 na Christus zorgden ervoor dat dit Romeinse bouwwerk werd vernield. In de middeleeuwen werd het gebouw gerenoveerd en later ging het dienst doen als Protestantse kerk.

In de tweede wereldoorlog werd het gebouw opnieuw beschadigd. Na de oorlog werd hij gerenoveerd.

7 Kornmarkt

De Kornmarkt is een gezellig plein in het centrum van Trier. Je hebt hier een groot terras en een prachtige fontein. Achter deze fontein zie je een opvallend roze gebouw.

Op de Kornmarkt kun je goed ontspannen en genieten van het uitzicht om je heen. Het grote terras hoort bij de twee nabijgelegen restaurants. Het is een ideaal punt om tot rust te komen, voordat je weer verder gaat met Trier verkennen.

De fontein op het plein is de sint Joris fontein (in het Duits de Sankt Georgsbrunnen). Deze fontein werd in 1750 gebouwd in een Rococo stijl. Bovenop de fontein zie je de beeltenis van sint Joris.

8 Amfitheater

Het bekendste amfitheater ter wereld is het Colosseum in Rome. Maar dit is niet het enige amfitheater. Ook Trier heeft zijn eigen amfitheater. Deze ligt net buiten het centrum. Het werd in de 1e eeuw na Christus gebouwd. Het amfitheater van Trier is anders dan anderen amfitheaters die door de Romeinen zijn gebouwd. Dit is te danken aan de ligging. Het Amfitheater van Trier is gebouwd tegen de  Petrisberg aan, de Romeinen hebben hier handig gebruik van gemaakt.

20.000 bezoekers konden in die tijd op de tribune van het amfitheater. Hier konden zij zien hoe gladiatoren en dieren tegen elkaar vochten. Na de val van het Romeinse rijk, raakte ook het amfitheater in verval.

9 Karl Marx huis

Karl Marx wordt ook wel gezien als de bekendste man van Trier. In het Karl-Marx Haus is een museum dat met documenten, foto’s en films over zijn leven vertelt. Het huis waar het museum in is gevestigd, is het geboortehuis van Karl Marx.

Karl Marx was een filosoof en socioloog. Hij is degene die het socialisme bedacht. Hierover schreef het boek ‘Het Kapitaal,’ dat wereldwijd bekendheid kreeg. Vanuit de gedachtegang van Karl Marx is het communisme ontstaan.

Naast zijn leven laat het museum ook zien hoe het socialisme wereldwijd verspreid werd.

10 Keurvorstelijk Paleis

Dit paleis was ooit de woning van de keurvorsten van Trier in de 17e en 18e eeuw. Toen Napoleon de keurvorsten uit hun macht zette, werd het paleis in de 19e en 20e eeuw gebruikt als kazerne. Tegenwoordig wordt het Keurvorstelijk paleis gebruikt als bestuursgebouw. Om die reden is het paleis slecht op bepaalde dagen en tijden te bezoeken.

Achter het paleis ligt een prachtige tuin met beelden en een vijver. Voor bij het paleis zie je een sierlijke trap naar de ingang. Dit paleis wordt ook wel als een van de mooiste paleizen in Rococo stijl ter wereld gezien.

Het keurvorstelijk paleis is tegen de Basilica van Constantijn gebouwd.

11 Rheinisches Landesmuseum

Het Reinisches Landesmuseum is het grootste museum van Trier. Dit museum is een archeologisch museum vol schatten uit de Eiffel, voornamelijk het Romeinse tijdperk. Wie meer wil weten over de geschiedenis van Trier en de streek is hier aan het goede adres. Het museum laat vondsten zien di tot 200.000 jaar terug de geschiedenis in gaan.

Door alle vondsten die in Trier en omgeving werden gevonden, besloot men in 1877 het Reinisches Landesmuseum op te richten. Zo had men een plek om deze schatten te bewaren en kon iedereen ze bewonderen.

Het museum heeft niet alleen een permanente tentoonstelling, maar ook wisselende exposities. Je kunt zelf door het museum gaan. Daarnaast is het mogelijk om een rondleiding door het museum te krijgen.

12 Sint Joris fontein

De sint Joris fontein, op zijn Duits de Sankt Georgsbrunnen is een van de mooiste fonteinen van Trier. Je kunt hem vinden op de Kornmarkt.

De fontein is in een rococo stijl gebouwd. Hij werd gebouwd in 1750. In 1751 was de fontein voltooid. Oorspronkelijk werd de fontein omringd door een ijzeren rooster. Deze werd in de 20e eeuw verwijderd.

Tijdens de 2e wereldoorlog raakte de sint Joris fontein zwaar beschadigd door luchtbommen. De fontein werd gerenoveerd en verplaats naar de huidige locatie.

13 Stadtmuseum Trier

De collectie van het stadtmuseum van Trier bestaat uit kunst en culturele schatten vanaf de middeleeuwen tot de 21e eeuw. Er zijn verschillende soorten stukken te zien, van schilderijen, tot meubels.

Het museum werd opgericht in 1904. De permanente collectie laat alles zien wat te maken heeft met de geschiedenis van Trier.

Het stadtmuseum van Trier is gelegen tussen Porta Nigra en het VVV kantoor. Het gebouw waarin het museum is gevestigd stamt uit de 11e eeuw.

14 Wijnproeverij

De steden en dorpen rondom de Moezel staan bekend om hun Moezelwijn. Overal zie je wijngaarden tegen de hellingen van de bergen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat je overal wijnproeverijen hebt. Dit is uiteraard ook in Trier.

Er zijn verschillende wijnproeverijen in Trier, zoals Weingut Karthäuserhof, Maximin Grünhaus, Zum Domstein en das Weinhaus. Je kunt dan Weinhaus vinden tegenover het Marx Haus.

Naast de wijnproeverijen kun je een aantal keer in het jaar genieten van de heerlijk Moezelwijn, tijdens de wijnfeesten.

15 Winkelen Trier

Trier is een stad met veel verschillende gezellige winkelstraten en overdekte winkelcentra. De populairste winkelstraten zijn de Brotstrasse,  de Fleischstrasse en de Simeonstrasse. Deze straten komen allemaal uit op de Hauptmarkt.

Trier kent verschillende bekende winkelketens, maar daarnaast zijn er ook verschillende kleinere winkels die je alleen in Trier aantreft.

Winkelen kun je natuurlijk ook op de markt. In Trier is er op door de weekse dagen een markt op de Hauptmarkt. Op zaterdag wordt deze markt alleen in de ochtend gehouden.

16 Palastgarten

De Palastgarten is de paleistuin achter het keurvorstelijk paleis. Deze tuin is vrij toegankelijk. Je kunt hier heerlijk wandelen en genieten van de beelden, de bloemenperken en de vijver. Kinderen kunnen hier spelen in de speeltuin en even uitrazen.

De tuin is aangelegd in een typische Barok stijl. Het keurvorstelijk paleis en de paleistuin zijn te vinden in het centrum van Trier.

17 Onze lieve vrouwekerk

De Onze Lieve Vrouwekerk is tegen de dom aangebouwd. De kerk is gebouwd in een gotische stijl. Het is een van de oudste gotische kerken van Duitsland.

De kerk is gebouwd tussen 1230 en 1260 ter vervanging van een ouder gebouw dat eerst op die plek stond. Voor de stevigheid is de Onze Lieve Vrouwekerk is een deel op de fundamenten van de voorganger gebouwd.

In de tweede wereldoorlog bleef er van de Onze lievevrouwekerk weinig over. Na de oorlog is de kerk opnieuw opgebouwd. Tussen 2008 en 2011 is de binnenkant van de kerk gerenoveerd.

De Onze lievevrouwekerk heeft de status Basilica Minor. Deze titel heeft paus Pius XII de kerk in 1951 gegeven.

18 Speelgoed museum

Het speelgoedmuseum is een leuk uitje als je met kinderen in Trier bent. Ontdek het speelgoed waar je opa en oma vroeger meespeelde. Het speelgoed is in vitrines verdeeld over twee verdiepingen tentoongesteld.

Het museum is ontstaan vanuit de particuliere collectie van Rolf Scheurich  en de poppenverzameling van zijn vrouw Heidi Scheurich. Op een gegeven moment was hun verzameling zo groot geworden dat ze besloten hier een goede plek voor te zoeken, waar anderen er ook van kunnen genieten. In 1989 was het speelgoedmuseum een feit.

In 2000 verkocht Scheurich het museum aan Trierer Bürgerverein. Sinds oktober 2003 is het speelgoedmuseum te vinden op de Hauptmarkt.

19 Cochem

Cochem is een toeristische trekpleister aan de Moezel. Dit plaatsje is sfeervol en romantisch met zijn vakwerkhuizen. Als je er bent, zul je begrijpen waarom hij zo populair is.

Cochem kent verschillende bezienswaardigheden die je echt moet bezoeken als je in deze plaats bent. De bekendste bezienswaardigheid is de Rijksburcht. Dit kasteel kijkt uit over de Moezel en Cochem. Andere leuke bezienswaardigheden zijn Pinnerkreuz, waar je het hoogste uitzicht over Cochem hebt, de oude mosterdmolen en het historische marktplein.

Daarnaast kent Cochem verschillende gezellige restaurants, winkels en wijnproeverijen.

20 Koblenz

Koblenz zit letterlijk tussen de Moezel en de Rijn. Bij deze plaats komen deze twee rivieren samen. Net zoals in Trier en Cochem staat deze plaats bekend om zijn Wijn.

Koblenz is een plaats met een rijke geschiedenis die teruggaat tot in de oude klassieke Romeinse tijd. Veel gebouwen zijn nog goed bewaard gebleven. Als je in Koblenz bent is de Altstadt een aanrader. Dit is het historisch centrum met veel gezellige pleinen en gebouwen uit de middeleeuwen.

Een andere aanrader is de kabelbaan. Vanaf de berg heb je een mooi uitzicht over Koblenz.

Ook Interessant

Berlijn
Berlijn
Berlijn is na de tweede wereldoorlog langere tijd in tweeën gesplitst. Letterlijk door een muur. November 1989 werd de muur eindelijk afgebroken. Ondanks dat de muur er niet meer is, is het verschil tussen het westen en oosten van Berlijn nog steeds groot. Het westen is moderner, het oosten is soberder. Een aantal delen van de muur staan nog overeind. Het langste stuk is East Side Gallery. Een ander gevolg van de muur is dat Berlijn twee dierentuinen heeft. Aanraders in het oostelijke deel van Berlijn zijn Alexanderplatz en de Hackesche Höfe. Een andere aanrader is Paleis Charlottenburg, zeker voor het mooie park daaromheen. Hou je van natuur? Dan moet je echt de Botanische tuinen bezoeken. lees verder...
Cochem
Cochem
Cochem is een gezellige Moezelstad. Een stad waar toeristen graag komen om de Moezelwijn te proeven en te genieten van het uitzicht, De topattractie is de Rijksburcht. Vanaf hier heb je een schitterend uitzicht over de Moezel en over Cochem. Vanaf Pinnerkreuz heb je eveneens een prachtig uitzicht. Het punt bovenop de berg wordt gemarkeerd met een kruis. Je kunt er komen met de kabelbaan. Een andere aanrader is het oude stadsplein. Geniet van de sfeer op een van de terrassen, terwijl je geniet van een Duitse schnitzel. lees verder...
Barcelona
Barcelona
Barcelona is een van de grootste steden van Spanje en voor veel toeristen een geliefde vakantiebestemming. Dat is niet verwonderlijk als je weet dat je in Barcelona, cultuur, winkelen en strand prima kan combineren. Voor veel voetbal liefhebbers is Barcelona een walhalla. Het is de stad van FC Barcelona. Bezoek camp Nou en het bijhorende museum als je alles van deze voetbalclub wil weten. Ontdek Sagrada Familia de kathedraal die na 200 jaar nog steeds niet voltooid is. Maak een wandeling door Park Güell en ontdek zijn bijzondere architectuur.  lees verder...